Égi kalendárium: november

Beköszöntött a ködös november – nagy kérdés, mennyit láthatunk a hajnali égaljon sorakozó bolygókból. Az iskolába vagy munkába igyekvők számára a Vénusz, a Jupiter és a Mars hármasa jelentenek némi hajnali vigaszt.

A bolygók járása

Merkúr: A hónap elején még megfigyelésre kedvező helyzetben van, majdnem egy órával kel a Nap előtt. Láthatósága fokozatosan romlik, 7-e után már eltűnik a Nap fényében. 17-én felső együttállásban van a Nappal. A hónap további részében a Nap közelsége miatt nem megfigyelhető.

Vénusz: A hajnali délkeleti ég feltűnően ragyogó égiteste. A hónap folyamán négy órával kel a Nap előtt, továbbra is kitűnő megfigyelhetőséget biztosítva. Fényessége −4,5 m -ról −4,2 m -ra, átmérője 22,9”-ről 17,7”-re csökken, fázisa 0,54-ról 0,66-ra nő.

Mars: Előretartó mozgást végez az Oroszlán, majd a Szűz csillagképben. Kora hajnalban kel, hajnalban látszik a keleti-délkeleti égen. Fényessége 1,7 m -ról 1,5 m -ra, látszó átmérője 4,2”-rôl 4,7”-re nő.

Jupiter: Előretartó mozgást végez az Oroszlán csillagképben. Éjfél után kel, az éjszaka második felében feltűnően látszik a délkeleti égen. Fényessége −1,9 m , átmérője 34”.

Szaturnusz: Elôretartó mozgást végez a Skorpió csillagképben. A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg. 30-án együttállásban van a Nappal. Fényessége 0,5 m , átmérője 15”.

Uránusz: Az éjszaka nagy részében kereshető a Halak csillagképben. Hajnalban nyugszik.

Neptunusz: Az éjszaka első felében figyelhető meg a Vízöntő csillagképben. Éjfél körül nyugszik. Mozgása 18-án vált hátrálóból előretartóra.

 

A Hold, a Mars, a Vénusz és a béta Virginis együttállása

Az októberben felsorakozó bolygók közül három (a Vénusz, a Mars és a Jupiter), valamint a Hold alkot látványos együttállást ezen a hajnalon. A Hold, a Mars és a Vénusz egy 5 fok sugarú körön belül tartózkodik, méghozzá úgy, hogy közöttük a béta Virginist is megtalálhatjuk, hiszen a trió a teljes sötétség végén is 30 fok magasan lesz már. A Jupitert 10 fokkal keletebbre, még magasabban látjuk a délkeleti horizont felett.

20151107_hold-jupiter-mars-venusz-betavir

A Hold, a Mars, a Vénusz, a Jupiter és a Béta Virginis látványos, szoros együttállása 2015. november 7-én hajnalban

A meteorrajok közül a hónap elején a lassú, fényes Tauridákra számíthatunk, amint lassan szántják az őszi égboltot. A leghíresebb meteorraj, a Leonidák gyakorisági maximuma november 17-18-ra várható, ez a gyakoriság azonban nem jelent szaporaságot, hiszem nagyon kevés rajtagra számíthatunk, hiszen már messze vagyunk a raj ezredforduló körüli tűzijátékától. Az IMO előrejelzése szerint a maximum november 17-én 21:00 UT körülre várható, ZHR=20 értékkel.

 

 

Ajánljuk...