Újabb fényes üstökös a hajnali égen

Ivamoto Maszajuki japán amatőr újabb fényes üstököst felfedezett fel két nappal ezelőtt. A felfedezésről a magyar amatőrcsillagász közösség ma reggel értesülhetett Sárneczky Krisztiántól. Az akkor még IF032 ideiglenes nevű üstököst sikerült lefotóznom kora délután az iTelescope.net hálózat új-mexikói állomásának T20-as jelű 10cm-es reflektorával. 

Ma reggel írta a MACSNET facebook-csoportban Sárneczky Krisztián, hogy van egy újabb fényes (12-13 magnitúdós) üstökös a hajnali égen. A frissen felfedezett üstökösök megerősítésére a Nemzetközi Csillagászati Unió által létrehozott PCCP honlapon meg is találtam az IF032 ideiglenes nevű üstököst adatait. Az előzetes koordináták ismeretében  gyorsan  foglaltam távcsőidőt az iTelescope.net hálózat új-mexikói állomásának T5-ös illetve T20-as jelű 10cm-es reflektoraira, valamint a biztonság kedvéért az ausztráliai 43 cm-es távcsőre is. Az első távcsővel úgy néz ki, nem jött össze a fotózás – valószínűleg ekkor még túl alacsonyan volt az üstökös, viszont kb. 15-20 perccel később a T20-as távcsővel (ottani idő szerint hajnali 5.40 körül) végül sikerült lefotóznom. Ma reggel kimértem az üstökös fényességét: 12,5TG magnitúdó jött ki (18px apertúrával), ez elég jól egyezik a többi megfigyeléssel.

Ivamoto Maszajuki távcsövei, amelyeket a felfedezéskor használt.

A 3x90s zöld szűrős felvételből készített összegképen nagyon szépen látszik a kb. 12,5TG fényességű C/2018 Y1 (Iwamoto) üstökös.

Az eddigi észlelésekből számított pályaelemek szerint az üstökös február elején kb. 0,25 CSE  (kb. 37 millió km) közelíti meg a Földet. Ekkorra akár 6-7 magnitúdó is lehet a fényessége, így binokulárral is megfigyelhető lesz.

További információk a Vendégcsillag-keresőn.

Ajánljuk...