Meteorral a világ körül XV.

Újabb “világkörüli” képeket kaptunk tagtársainktól. Olyan felvételeket várunk, amelyeknek van csillagászati vonatkozása is: csillagvizsgáló, planetárium, napóra, csillagászati vonatkozású utcatábla, vagy bármilyen csillagászati érdekesség is kell hogy legyen a képen! A sorozat felvételeiből a Meteorban is közlünk időnként válogatást.

A válogatásban határon túl készült, csillagászati vagy űrkutatási vonatkozású képeket várunk a meteor@mcse.hu címen! A válogatást folyamatosan bővítjük.

Meteorral a világ körül XIV.

Nyilas László a dél- angliai Winchester városában található Planetáriumban.

Mizser Attila főszerkesztő Herman Oberth és Szergej Koroljov szobránál Szlovéniában, a Herman Potočnik Noordung Memorial Centre mellett.

Mőnich László Párizsban, a Maurice Loewy utcában. Lőwy Móric (1833-1907) bécsi születésű csillagász, a coudé elrendezés feltalálója, fotografikus Hold-atlasz készítője, a párizsi obszervatórium igazgatója.

Katona Viktor az USA-ban túrázva jutott el csillagászati helyszínekre:

Katona Viktor, Maui, Hawaii : Haleakala Obszervatórium előtt, kb. 3000 méter magasan.

Katona Viktor, Maui, Hawaii: a Haleakala Nemzeti Parkban egy naptávcső előtt, amit a helyi parkőrök állítottak fel a turistáknak.

Katona Viktor, Flagstaff, Arizona: a Lowell obszervatóriumnál, ahol felfedezték a Plútót.

Katona Viktor, Marshfield, Missouri: Edwin Hubble szülőhelyén, a Hubble-űrteleszkóp makettjével.

Tekler Vilmos Houstonban, az Apollo-program egyik irányítópultjánál.

Meteorral a világ(egyetem) körül. Szabados László Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal Budapesten, a 376. IAU-szimpóziumon. Thaler Tamás felvétele.
https://iaus376.org/

Szulovszky András a bécsi Urániánál.

Sári Pál a chilei El Sauce Obszervatórium 1 m-es azimutális távcsövével.

Szabó Olivér Norton a londoni Science Museumban, az Apollo-10 parancsnoki kabinjával.

Mizser Attila Torunban, Kopernikusz szobránál. A “Johannes” sör is csillagászati vonatkozású, Johannes Hevelius gdanski csillagász és jeles serfőző emlékét őrzi. Hevelius a XVII. század egyik jelentős észlelő csillagásza volt.

Turisták által kidekorált földrengésjelző berendezés a Vezúv kráterének peremén. Varga Tamás felvétele, köszönjük a találatot Hoffmann György tagtársunknak! Habár ez a kép nem illik a Meteorral a világ körül sorozatba, de mégis érdekes: egy MCSE-matricát is felfedezhetünk az oszlopon. Vajon ki ragasztotta oda?

Juhász László a Zugspitze Obszervatóriumnál. A háttérben lévő, 2,6 m-es kupolában egy 400 mm nyílású, spektrográffal felszerelt heliosztát van. A műszert légkörfizikai mérésekre használják.

Juhász László Garchingban, az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont előtt.

Sipőcz Brigitta és Szabó M. Gyula (kezében egy Meteorral) a Seattle közelében található Stevens Pass síközpontban, ahol a pályáknak és felvonóknak is csillagászati nevei vannak.

Ajánljuk...