Meteorral a világ körül XV.

Újabb “világkörüli” képeket kaptunk tagtársainktól. Olyan felvételeket várunk, amelyeknek van csillagászati vonatkozása is: csillagvizsgáló, planetárium, napóra, csillagászati vonatkozású utcatábla, vagy bármilyen csillagászati érdekesség is kell hogy legyen a képen! A sorozat felvételeiből a Meteorban is közlünk időnként válogatást.

A válogatásban határon túl készült, csillagászati vagy űrkutatási vonatkozású képeket várunk a meteor@mcse.hu címen! A válogatást folyamatosan bővítjük.

Meteorral a világ körül XIV.

Sári Pál a chilei El Sauce Obszervatórium 1 m-es azimutális távcsövével.

Szabó Olivér Norton a londoni Science Museumban, az Apollo-10 parancsnoki kabinjával.

Mizser Attila Torunban, Kopernikusz szobránál. A “Johannes” sör is csillagászati vonatkozású, Johannes Hevelius gdanski csillagász és jeles serfőző emlékét őrzi. Hevelius a XVII. század egyik jelentős észlelő csillagásza volt.

Turisták által kidekorált földrengésjelző berendezés a Vezúv kráterének peremén. Varga Tamás felvétele, köszönjük a találatot Hoffmann György tagtársunknak! Habár ez a kép nem illik a Meteorral a világ körül sorozatba, de mégis érdekes: egy MCSE-matricát is felfedezhetünk az oszlopon. Vajon ki ragasztotta oda?

Juhász László a Zugspitze Obszervatóriumnál. A háttérben lévő, 2,6 m-es kupolában egy 400 mm nyílású, spektrográffal felszerelt heliosztát van. A műszert légkörfizikai mérésekre használják.

Juhász László Garchingban, az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont előtt.

Sipőcz Brigitta és Szabó M. Gyula (kezében egy Meteorral) a Seattle közelében található Stevens Pass síközpontban, ahol a pályáknak és felvonóknak is csillagászati nevei vannak.

Ajánljuk...