Átészleltük magunkat 2023-ba

Észleljük át magunkat 2023-ba! Várjuk a 2022. december 31-én napnyugta és 2023. január 2-án napkelte között született észleléseket, képeket, óévi, újévi gondolatokat az mcse@mcse.hu -ra.
 
BÚÉK, vagyis Boldog Új (és régi) Észlelési Kedvet!
 
Az év fordulján meglehetősen változatos viszonyok mellett észlelhettek a hazai amatőrök. Volt, ahonnan, megmutatta magát az ég, de voltak tartósan borult vidékek is.
 
Rosenbert Róbert, Adony
A 2022-es év utolsó napján késő délután meglepően tiszt volt az ég. Az észlelésem kezdetére, este 10-re már megjelentek a szórványosan vonuló bárányfelhők, melyek hol az egyik, hol a másik észlelendő objektumot takarták el. Az alacsonyan 30° körüli magasságon álló Jupiterről a körülményekhez képest aránylag elfogadható képet tudtam készíteni. A Hold csak időnként bukkant ki a bárányok közül. A legmagasabb pozícióban álló Mars láthatóságának nem tett jót a gyenge légkör, így azt nem tudtam jó minőségben rögzíteni. 2023 első napján, bár sütött a Nap, de folyamatosan fátyolos felhőkön át látszott. Nehéz volt elfogadható képet készíteni a Napról készült videókból.
 
 

Mare Imbrium, Clavius a terminátoron, Rupes Recta

 

A főváros felett mindvégig borult volt az ég, kivéve a magasabb hegyeket. Szulovszky András lányaival kirándult a Hármashatár-hegyre egy napészlelés kedvéért az új év első napján.

Domán Tamás 

2023.01.01 első napfolt észlelése. Mivel egész napra ködös időt jósoltak, így megörültem annak, hogy 08:30 körül valamennyire látni lehetett a napot. 09:00 kor már kinn voltam és készítettem pár fotót. Vizuálisan a rossz átlátszóság ellenére 47x nagyításon szépen látszottak a foltok alakjai, de részletek nem igazán jöttek. Az utolsó (december 27.ei) észlelés óta a 13177-es számú csoport nagyon sokat fejlődött. Így, hogy az utóbbi napokban többet sikerült ránézni a Napra, jó látni, hogyan alakul napról napra a foltok száma/alakja. A fotó 127/1500MC, Baader napfólia, 32mm Plössl okulár és egy Xiaomi 11t pro mobiltelefonnal készült.
 
 

Szauer Ágoston, Szombathely

Boldog, derült egekben gazdag új évet kívánok!
2 óra után eltünedeztek a felhők, és bár kissé párás volt az ég, sikerült átészlelnem magam 2023-ba.

NGC 2362

A Nagy Kutya déli részén, -25°-osdeklinációnál található ez a sűrű nyílthalmaz. Caldwell 64 és Tau CanisMaioris halmazként is hivatkoznak rá. Már túljutott a delelésén, ezért sietni kellett a megörökítésével. (Képkivágás.)

  1. 01. 01. 01:28 UT, Canon EOS 1100D, 85 mm-es objektív, 3,5-es rekesz, ISO /6400, exp.: 30 sec, CLS szűrő.

M 41

A Szíriusz alatt parázsló mutatós nyílthalmazt még éppen sikerült elcsípni, mielőtt a fák mögé bújt volna. (Képkivágás.)

  1. 01. 01. 01:34 UT, Canon EOS 1100D, 85 mm-es objektív, 4-es rekesz, ISO /6400, exp.: 30 sec, CLS szűrő.

M 44 – M 67

A Rák csillagkép két Messier-nyílthalmaza kényelmesen elfért egy látómezőben a rövid fókuszú„pancake” objektívvel készített felvételen.

 

  1. 01. 01. 01:49 UT, Canon EOS 1100D, 40 mm-es objektív, 2,8-es rekesz, ISO /6400, exp.: 35 sec.

Cseh Viktor Nagyvarsányból küldött üstökösfelvételt:

Objektum: C/2022 E3 (ZTF) üstökös
Dátum: 2022.01.01. 04:00UT
Észlelő: Cseh Viktor
Észlelés helye: Nagyvarsány
Felszerelés: Canon EOS 1100D és Zeiss Jena Sonnar 180/2.8-as teleobjektív
30db 30 másodperces képet összegeztem. A képen észak van felül, nyugat jobbra.
 
PécsA 365 napos Nap körüli utazásunk utolsó naplementéjével búcsúzik az óévtől a Pécsi Amatőr Csillagászok csoportja. Kicsit jelképes, hiszen az év során szinte minden fontosabb égi jelenséget elfedtek előlünk a felhők, de a hozzánk legközelebbi csillag ma eloszlatta a felhőket maga körül. De nincs ok bosszankodásra, hiszen az év bővelkedett a csillagászati előadásokban, élőben és interneten egyaránt. Baráti összejöveteleinken sokat tanulhattunk egymástól, a tagok soha nem lankadó lelkesedésének köszönhetően, jól szórakoztunk a közös csillagász-bulikon, vagy együtt álmélkodtunk az égbolt alatt a közös észlelések alkalmával.  Külön köszönet Kiss Lászlónak, a fáradhatatlan csillagásznak, aki Élő Csillagászat műsorával tartja bennünk a lelkesedést a borús napokon is!

Mindenkinek kívánunk Boldog, Csillagokban Gazdag Új Évet!

A Pécsi Amatőr Csillagászok Baráti Köre így búcsúzik az elmúlt esztendőtől és köszönti az érkező újévet.

Zeia

Fényes Lóránd, Balatonalmádi
Szilveszteri észlelés: az Apollo-15 leszállóhelye és a Lunar Pilot története. Fényes Lóránd Balatonalmádiból küldte ezt a remek képet a nevezetes leszállóhelyről és környékéről. A teljes história elolvasható honlapján.
 
Ábrahám Péter, Zsámbék

Évvégi együttállások

Az ünnepek alatt az időjárás nem kényeztetett el bennünket, ködös, felhős volt az idő jellemzően. Azonban 2022. december 29-én derült napra ébredtünk. Reméltem, hogy estig kitart a derült idő, mert az esti szürkületben a Vénusz és a Merkúr 1,5°-os, később az esti órákban pedig a növekvő Hold és a Jupiter bő 3°-os közelsége várt ránk. Kinéztem egy kaszálót nem messze a Zsámbéki Rakétabázistól, ahonnan pompás kilátás nyílik délnyugati irányba. Beszórtam a felszerelést az autóba és felhajtottam a tett helyszínére.

A vörösen izzó Nap lassan lebukott a látóhatáron, készültem a fotózásra. Ahogy sötétedett, a Vénusz már bágyadtan mutatta fényeit, a Merkúrt még nem sikerült megpillantanom. Míg vártam, a Hold és a Jupiter párosában gyönyörködtem. Aztán jó pár képet készítettem a nyugvó bolygópárosról, a Merkúrt továbbra sem láttam szabad szemmel. Kicsit csalódottan pakoltam össze, de reménykedtem, hogy a fotók végül is használhatók lesznek valamennyire.

Aztán átgurultam a Szomor és Gyermely határán álló kereszthez, melyet 1879-ben állított a két település, felújítása 2005-ben történt. Korábban már készítettem itt képeket, így nem volt ismeretlen a környezet. A fagypont feletti hőmérséklet miatt a szántó szépen felolvadt, így bokáig érő cuppogós sárban tapicskolva kerestem a sötétben a megfelelő helyet a Hold és a Jupiter párosának megörökítéséhez az előtérbe helyezett kereszttel. Késő délután révén a hazaérkezők miatt a forgalom kissé megnőtt, így jó pár képet készítettem úgy, hogy a kereszt mögött egy autó robogjon el fénycsíkokat húzva. Aztán jött egy távolsági busz, és ő lett a befutó végül.

A képek Canon EOS 400D fényképezőgéppel készültek. A bolygópáros megörökítéséhez Pentacon 2,8/135 teleobjektívet (F/8, ISO 200, 0,5 mp), a Hold és a Jupiter együttállásához Canon EF-S 10-22 USM objektívet (F/5, ISO 800, 13 mp, 16 mm) használtam.

Csoportos távcsövezés az év első estéjén Bucsuban (Keszthelyi Sándor beszámolója)

A Szombathely környéki csillagászbarátok újév napján közös távcsövezésre gyűltek össze 2023. január 1-én este Szombathelytől északnyugatra, Bucsu községtől délkeletre. A Nyestei úti dombvonulatra az első fecskék már 16 óra és 16:30 között odaérkeztek, majd egyre gyarapodtak a gépkocsik a dombtető földútján. Dobos Csaba, Dobos Csabáné Csoknyai Cecília, Keszthelyi Sándor, Lampért Dénes, Lampért-Csáki Marianna, Szalai Dávid, Varga György, Varga Nikoletta voltak a közös észlelésnek és a távcsöves látnivalók bemutatásának szereplői. Dobos Csaba 250/1200 mm-es újonnan vásárolt Newtonja Dobson szereléssel, Lampért Dénesék 200/1200 mm-es Newtonja Dobson szereléssel, Szalai Dávidék 150/750-es Newton távcsöve ekvatoriális állványon, Varga György 160/660 mm-es Newtonja újonnan csiszolt főtükörrel és óragéppel, és Keszthelyi Sándor 102/500 mm-es lencsés távcsöve azimutális állványon jelentette a távcsövek arzenálját.

A korai kezdést az indokolta, hogy Merkúr bolygót észrevehessük a délnyugati ég alján. 16:14-kor volt napnyugta és a Merkúr nyugvását csaknem 1 órával későbbre, 17:13-ra jelezték erre a helyre. Reménykedhettünk, mert az égbolt teljesen felhőtlen volt, és még alul is kellően tiszta volt. Viszont a lenyugvó Nap után sokáig fényes, narancsos, sárgás, sárgásfehér színekben játszó alkonypír maradt. A Merkúrt szabad szemmel nem láttuk és távcsövekkel sem sikerült elcsípnünk.

16:30-tól észrevehetővé vált viszont a Vénusz. Magasan, 8-10 fokkal a horizont felett volt és az idő múlásával egyre feltűnőbb lett szabad szemmel. Meglepetésünkre villódzást, pislogást (szcintillációt) mutatott. Ezt a kicsi, 10″-es átmérője okozhatta. Távcsövekben hófehér, kicsi korongot mutatott, amelynek elliptikus alakja, azaz fázisa volt. Ahogy egyre alacsonyabbra csúszott a Vénusz, úgy vált zavarosabbá az alakja és a pereme. Még lejjebb a fehérségében más színek is megjelentek, vörösek, zöldek, amelyek pillanatonként változva torzították távcsöves látványát. Szabad szemmel meglepően sokáig látszott, egészen 17:27-ig. Távcsövekkel nézve 17:29-kor merült egy távoli facsoportba. Az előre számított Vénusz-nyugta pontosan ez a 17:29 volt.

Ahogyan sötétedett, úgy jelentek meg további bolygók: a Jupiter, a Mars, a Szaturnusz. Mivel a Szaturnusz sem volt már nagyon magasan délnyugaton, így távcsövek már erre irányultak. A gyűrűrendszer is vetett árnyékot a bolygóra, viszont a bolygógömb is vetett árnyékot a gyűrűre. És valamicske fősáv is látszott. A fényes hold, a Titan jól látszott. Viszont a bolygó és a Titan között félúton is látszott egy kis fénypont. Ez (utólag nyomozva) a Rhea holdacska volt, amely a második legfényesebb szaturnuszhold.

A lapult Jupiter látványa döbbenetes volt! A két erős fősáv mellé további csíkok is előjöttek, a pólusok környékének más színű területeivel együtt. Sokféle szín, a sávokban egyenetlenségek látszódtak. 4 hold látszott, nyugat felé 3, kelet felé 1. A nagy távcsövek nagy nagyításaival a holdak nem csillagszerűek voltak, némelyik nagyobbnak, mások kisebb korongnak látszottak.

A Mars szabad szemmel csaknem annyira fényes volt, mint a Jupiter. A távcsövekben ez a fényesség egy 15″-es átmérőjű területen volt, így a Mars nagyon erős felületi fénnyel ragyogott. Minden távcső mutatott valami sötétebb területet, ide-oda kanyarodó részekkel, de határozatlan volt mindez.

Sokszor rápillantottunk a Holdra. Közben jöttek további látogatók is közénk (egyikünk leánya, annak szlovák férje, egy 11 hónapos kislánnyal, aztán egy másik szombathelyi házaspár), ők is a Hold gyönyörű képét nézték elsőként a távcsövekkel. Valamivel első negyed utáni Hold volt most, amely a legszebb területeket mutatja. Alul a Clavius a kis krátersorával, a Tycho központi csúcsával, a Copernicus gyűrt kráterfalai és középen a két hegycsúcs, a Mare Imbrium a hegyeivel és lávagyűrődéseivel, a Plato és az Alpesi-völgy. Minden kontrasztosan, a fény és az árnyék hatásaival.

Közben persze néztünk az ég más részére. Mert lassan sötétedett, tűntek fel először a fényesebb csillagok. Nyugat felé még magasan volt a “Nagy Nyári Háromszög”. A Hattyúban mintha még a Tejút is előderengett volna. Vagy csak odaképzeltük? A keleti égen felkelt és látható lett az Ikrek. Pontosan keleten az Orion csillagkép felső fele is kezdett megjelenni.

És akkor egy váratlan dolog történt! 17:08-kor valami furcsa dolgot láttak többen.
– Ott az Orion három övcsillaga!
– Merre? –
– Szombathely felé, alul!
– Valóban ott vannak egyvonalban, de négy csillag.
– Biztos repülő az egyik.
– Most meg már öt csillag.
– Most újra három.
– Most négy, most öt.
– Nem lehet Orion, mert a Betelgeuse még alacsonyan van, az Orion öve még nem kelt fel. Meg ezek 25-30 fokkal balra vannak.
– Ez valami kötelék repülőgépekből, vagy műholdakból. Csakhogy nem mozognak. Már egy perce ugyanott állnak.
– Műholdak? Akkor Stralinkek!
– Az nem lehet, mert azok északnyugaton szoktak megjelenni, félmagasan. Ezek meg délkelet felé vannak és 5-10 fok magasan csak. Pedig a híres (hírhedt) műholdsereg volt! A Starlinkek! Éppen a Hold alatt, de jóval mélyebben (jóval később az alfa Ceti környékén volt ez a terület). Kicsivel a horizont felett haladtak, de a látóhatárra merőlegesen. Ez már a távcsövekkel, a keresőtávcsövekkel odanézés után derült ki. Bizony a halvány csillagok között gyorsan haladtak ezek, azaz a műholdak. Átment a látómezőn egy, de már jött utána a következő. 3-4 magnitúdósak voltak, egy negyedfokon belül tartották az irányúkat. Szabad szemmel mindez nem látszott, csak annyi, hogy megjelent egy fénypont, haladt pár fokot és elhalványult. De a következő ugyanott jelent meg, megtéve az útját kihunyt ugyanott ahol az előző és így egy 3-4-5 csillagból álló fényfüzér mindig ott volt. Távcsövekben a fények haladása hosszabb úton volt követhető és megérthető. Későn kaptunk észbe, de 30-40 Starlink legalább elénk került.

Kezdetben +8, a végén +4 fokC volt a levegő hőmérséklete. Lenn nem volt légmozgás, de feljebb lehetett. A távcsövekben látottak eleinte nyugtalanok volt, lassú hullámok mögött látszódott a Hold és a bolygók képe. 17:45-re minden megnyugodott, a képek mozdulatlanokká váltak, nem moccantak. A távcsövek jól bírták a 120-szoros, a 133-szoros, a 240-szeres, sőt a 320-szoros nagyításokat is. Varga György távcsövében nagyon gyönyörű volt a holdfelszín és nem vakított a kép. Amint kiderült a főtükröt ma reggel csiszolta készre és még semmiféle bevonatot nem kapott. A sima üvegfelületes kép nemcsak a Holdra, de még a Jupiterre és a Marsra is jó volt, azok sem vakítottak. Habár már halovány képet mutattak, de részletekkel még szolgáltak.

Néztünk néhány kettőscsillagot is: Albireo, Mizar. Beállításra került az M42-es Orion-köd és az NGC 457-es Bagoly-köd. Ám ez az este nem a mélyegere volt kitalálva, a holdfény miatt. Sajnos 18:15-től párásodás kezdődött. Először az okulárok felülete nedvesedett be. 19 óra után mindenhová lecsapódott a pára. Az ég alja is gyengébb lett. A kezdődő ködön az erős holdfény szóródott. Nappali világosság lett, erős árnyéka volt mindennek, de a Hold fénye által.

Következett az est fénypontja, az Uránusz megkeresése! A 3,7″-es bolygó most fényes csillagoktól távoli részen halad, így holdtalan estén is nehéz megkeresni. (Go-to-ja senkinek sincs.) Ma este éppen a Hold segített a rátalálásban. Ugyanis ezen az éjjelen, éjfél körül a Hold az Uránusz felett halad el, úgy, hogy a déli holdperemtől csak 5 ívpercre lesz az Uránusz. 18 óra után kezdtük a keresést. Ugyan még 6 óra hiányzott az éjfélig, azaz a Hold nagyjából 3 fokra volt a bolygótól, de minden távcső keresni kezdte. Ennek módszere az volt, hogy a legkisebb nagyítású, legnagyobb látómezejű okulárral ráálltunk a Hold kráterekkel csipkézett déli csücskére. Innen keletebbre, a Mars felé húzva a távcsövet, 5-6 holdátmérő után, ha bejött egy csillag, ott megálltunk. Ezt középre téve, egy nagyobb nagyítást adó okulárra cserélve nézni kellett csillag marad-e a csillag, vagy koronggá válik? Ha nem, akkor kis nagyítás vissza és másik fénypontra állás, újra ránagyítva. Így 3-4 próbálkozás után meglett az Uránusz. Először Szalai Dávid állította be az igazi Uránuszt. Utána Lampért Dénes. Végül Dobos Csaba. Legvégül Varga György. Az alumínium felületű távcsövekkel az Uránusz 133 és 240 nagyításokkal igazi kerek korong volt, éles peremmel, sötétsárga-halványzöld árnyalattal. Nagy örömmel fogadta mindenki a látványt, különösen az, aki életében most látta először az Uránuszt!

Így ma este 5 nagybolygót láttunk: Vénuszt, Marsot, Jupitert, Szaturnuszt, Uránuszt. Sőt a 3-dik bolygóval (a Földdel) együtt hatot! Kis ünneplés kezdődött, a pezsgősüveg pukkant egyet. Csaknem 1 deciliter pezsgő jutott mindenkinek. Köszöntöttük egymást és boldog új csillagászévet kívántunk! A koccintás műanyag poharakkal történt, de a lényeg a közös együttlét volt. 19:45-kor az egyre kellemetlenebb hűvösödés, nyirkosság és a kezdődő köd vetett véget az év első esti távcsövezésének.

Hadházi Csaba, Hajdúhadház

A következő öt kép tegnap este, 2023.01.01-én készült magáncsillagvizsgálómban, a Herkules Obszervatóriumban.

A képek adatai: 200/1000 Newton,Tele Vue 2,5X Barlow,ASI 120 MC kamera,Registax 6.0 és Photoshop feldolgozás.
 

Copernicus-kráter

Plato-kráter

 

Clavius-kráter

 

Jupiter

 

Mars

 
 Hegedüs Tibor december 31-én és január 1-jén észlelte a Napot H-alfában egy 60 mm-es Coronado naptávcsővel:
 
 

Ajánljuk...