Bevezetés az IRIS képfeldolgozó program használatába

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb képfeldolgozó programja a francia Christian Buil által készített IRIS. A program mára már nem csak egyszerűen egy képfeldolgozó, hanem egyben fényképezőgép- és távcsővezérlő program is. Képes Web-kamerák kezelésére, róluk készült felvételek feldolgozására is. Képességeit tekintve vetekszik, de talán még egy-két helyen meg is veri a legjobbakat (pl. MaximDL), az ára pedig utolérhetetlen, hiszen ingyenes. Sajnos csak Windows alatt fut, de a program képességei annyira jók, hogy kedvéért már majdnem szeretem is a Windowst.

A program több száz beépített paranccsal rendelkezik, így annak teljes áttekintése szinte lehetetlen és nem is tekintem most feladatomnak. A programról, annak főbb funkcióiról az Interneten, a szerző honlapján olvashat az érdeklődő. Amire mégis vállalkozom (itt is a teljesség igénye nélkül), hogy egy konkrét alkalmazási területen, a mélyég fotózás területén keresztül próbálok meg ízelítőt adni a program képességeiről. A program filozófiája kissé eltér az eddig megszokottakétól, de ha a felhasználó megtalálja a „fonalat”, igen hatékonyan lesz majd képes nagymennyiségű képet (akár teljesen) automatikusan kiértékeltetni, redukáltatni vele.

Jelen cikkem, a Jim Solomon által összeállított, és általam is már többször, jó eredménnyel alkalmazott „receptkönyv” alapján készült, a szerző engedélyével. A leírás elsősorban digitális kamerákat felhasználóknak készült, de természetesen a módszer (kisebb módosításokkal) alkalmas más eszközökkel készített mélyég felvételek redukálására is. Ismertetőmet néhány alapfogalom definiálásával kezdem, majd a képredukálás mögött rejlő miértekkel folytatom, végül pedig konkrét parancsok ismertetésével mutatom be a teljes redukálási folyamat egyes lépéseit.

A teljes cikk (pdf dokumentum) letölthető innen.

Ajánljuk...