Perseida megfigyelés

Fülöpszállásra, egy már jól bevált, sötét észlelőhelyre szerveztük a 11/12. éjszakai megfigyelést. Ezt azonban meghiúsította a folyamatos esőzés. Másnap már ugyan kevesebben, de elszántan készültünk újra a meteorhullásra. Morvai Józsi, Rupcsó Magdi, Kiss Klaudia, Zsikla Anikó, Zsikla Anita és Balaton László este 11 órakor (NYISZ) kezdte az észlelést. A megfigyelés egy-másfél órája alatt 51 darab fényes meteort figyeltünk meg. Részletes adatfelvétel nem történt, de azt megállapítottuk, hogy a meteorok kb. 70 %-a volt Perseida, a többi sporadikus lehetett. Legtöbbjük igen gyors és fényes volt, és igen sok hagyott fényes nyomot. A hideg ellenére jó hangulatban telt az észlelés, amelyet hajnali fél 1 tájban zártunk. Felkelt ugyanis az előző naphoz képest már kedvezőbb fázist mutató Hold és a horizont fölött 30 fokos magasságban körbe-körbe befelhősödött. Az egyre hűvösebb talajközeli mikroklíma is megerősített bennünket abban, hogy ideje hazamenni. Nézzük a dolgok jó oldalát: ugyan a szombati “nagy” észlelés (részletes adatfelvétel, térképrajzolás, a csoport összejövetele, szimultán észlelés más helyi csoportokkal) elmaradt, de másnap tiszta ég, vakító Tejút, a maximumhoz való közelebbi időpont és kedvezőbb holdfázis kárpótolt minket ezért.

Hartán Vinczúr Balázs szervezkedett, de a másnapi munkakezdés miatt csak néhány barátját sikerült elhívni a jelenség megfigyelésére. A párás, rossz átlátszóságú ég alatt a meteorok potyogása 23 óra után erősített rá. Meteorszámlálás nem történt.

Simon Attila Géderlakon az előző csoporttól függetlenül észlelt és a 23 órától (NYISZ) hajnali 3-ig tartó észlelés során mintegy 250 meteort látott. Elmondása szerint 10-20 %-a sporadikus lehetett, a többi Perseida. A hullócsillagokat legtöbbször gyors, fényes jelenségként írta le.

Ajánljuk...