Kiskunsági Csillagászati Észlelőtábor, Kalimajor

Minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: a 63 fős, sátorban elszállásolt tábori közönségre jó idő várt. A forró nappalokat egyesek a medencében, mások a büfében, egy korsó jó hideg sörrel próbálták hűsíteni. Igazán üdítőnek azonban a langyos augusztusi éjszakák bizonyultak: a Tejút gyönyörű fehér sávja ragyogott az égen, akárcsak a csillagok, melyek között hullócsillagok hagytak nyomot.
A csapat számos csillagászati műszerrel, távcsővel vonult fel az eseményre. Estére mindet kipakoltuk a rétre, az érdeklődők nagy-nagy örömére. A judosokon kívül sok solti, hartai és az utóbbi település vendégszeretetét élvező németajkú látogató – az este folyamán közel kétszáz fő – volt kíváncsi az égbolt szépségeire, rejtelmeire. A népszerű és látványos objektumokon kívül a kitartók kérésére “levadásztuk” az égről a távoli Uránusz szürke, valamint a még a Plútó pályáján belül keringő Neptunusz bolygó kék korongját is.
Másnap finom, közösen készített ebédet fogyasztottunk, a szabadidőt pedig ki-ki focizással, kártyázással, fürdőzéssel ütötte el. Később csillagászati előadások hangzottak el, este pedig újra kivonultunk – immár a Duna-partra – távcsövezni. Érdeklődőkben nem volt hiány, és az égbolt ismét szép látnivalókat tartogatott számunkra.
Bár a vasárnapi eső megijesztett bennünket, de a kedvünket nem vette el: a legtöbb résztvevő csak hétfőn, a tábor hivatalos zárónapján hagyta el a táborhelyet.
A szervezők megnyugodtak, hiszen a visszajelzések is mutatták: mindenki jól érezte magát. A rendezvény növekvő rangját mutatja, hogy idén már az ország több pontjáról (Pécs, Dombóvár, Dunaújváros, Paks, Budapest, Gyulakeszi, Dunaföldvár, Adony) is képviseltette magát a hazai csillagászati élet számos neves alakja.
Jövőre is szívesen várunk minden érdeklődőt a rendezvényre. Csakúgy, mint csoportunkba, ahol a 12 éves érdeklődő diáktól a 76 éves tapasztalt amatőrig minden korosztály képviselteti magát, bizonyítva azt, hogy ez egy szép és sok érdeklődőt vonzó tudományterület.
A táborról képek tekinthetők meg honlapunkon, megtekintésükhöz kattintson a Fotógaléria menüpontra!.
Köszönjük a fülöpszállási CIN Számítástechnika és Szoftverház (www.cin.hu), a kiskőrösi Vénszer Szerszámszaküzlet és a Kecskeméti Planetárium támogatását, a kalimajori dolgozóknak pedig az aktív és segítőkész közreműködést.

Ajánljuk...