Teljes holdfogyatkozás megfigyelése május 4-én

Jellemző életképek a Kiskun-levelezőlistáról a teljes holdfogyatkozáshoz kapcsolódva:


Énisz Tamás: Hartán a teljes totalitás pillanatáig, és még utána néhány percig nagyon tisztán, szépen lehetett látni. Webkamerával próbáltam készíteni képeket, de nem nagyon jött össze nagyobb távcső hiányában. De annak is örülök, hogy a webkamerát legalább sierült beüzemelni.


Balaton László: Sajnos Pécsről csak az U1 kontaktus utáni első 10-15 perc látszott (én még ezt sem láttam, mert csak fél 10-re értem fel a Planihoz). A telefonokból ítélve, az otthoniaknak nagyobb szerencséjük volt, Vén Pisti Hartáról, Morvai Józsi Fülöpszállásról, Rezsabek Nándi Budapestről, a barátnőm pedig Zsámbékról jelezte, hogy meg tudja figyelni a teljes holdfogyatkozást. Jó nekik. Itt minden csupa trutyi. Pedig a délutáni időjárás biztató volt. Na mindegy, így jártunk.


Pécsett egy kb. 20-30 fős csoport várta a holdfogyatkozást a Planetárium teraszán, a Mecsek oldalából, de csak az U1 utáni első 10-15 perc látszott. Azota gyakorlatilag teljesen borult. Sajnos semmit sem látunk a fogyatkozásból.


Kaszt Ákos és Rezsabek Nándor: Tegnap este a Kiskun Csoport Budapestre kihelyezett kétfős okkultációészlelő csapata (Kaszt Ákos ás Rezsabek Nándor) sikeresen figyelte meg a holdfogyatkozást. Szomorúan hallom a pécsi rossz időt (amikor este Keszthelyivel, majd Lacival beszéltem telefonon, még a fogyatkozás elején jártak, és volt esély), a többi észlelésnek pedig örülök. Még annyit tudok: Lengyel Dávid sikeresen észlelt Kiskőrösön. Ő is ma küldi ide a listára, illetve a Meteor adatgyűjtőjének az anyagokat.”


Lengyel Dávid: A rossz ég miatt csak ennyire tellett. Majd októberben remélem több szerencsével járok.


Oroszi Zoltán: “A holdfogyit sikerült fotózni, elég jó lett.”

Ajánljuk...