213. Diacu, Florin – Holmes, Philip : Égi találkozások

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Aki annak a téveszmének a rabja, hogy az égimechanika a legszárazabb része a csillagászatnak, az most gyökeresen megváltoztathatja véleményét. Mert ez a könyv érdekes, lendületes, olvasmányos, vidám történetekkel teli mű: pedig az égimechanikáról, annak is a kemény matematikával átszőtt és a szimbólikus dinamikával megspékelt és végül a mindenbe belezavaró káosszal még megízesített egyvelege.

Persze a trükk az, hogy az égimechanikát a csillagászat történetébe helyezi. Ahogy a kevésből egyre többet sejtettek meg és bizonyítottak be a csillagászaink. Ha nem volt meg a kellő számítási módszer: hát kitalálták hozzá matematikai aparátust, geometriát, sóvárogra az égitestek rendjére, stabil pályáikra. Legalább az égen legyen rend! – óhajtották.


Newton, Kepler, Euler, D’Alambert, Laplace, Lagrange, Gauss, a Bólyaiak, Poincaré. Az égimechanika klasszikusai ők, évekig számolgattak a legvadabb problémák után kutatva. Műveiknek hosszú címeit se nagyon értjük már meg ma. A könyvben legalább azt megtudjuk: nagyjából ki, mivel foglalatoskodott, mire adott választ? Milyen célt tűzött ki, aztán milyen eredményre jutott?


A közbenső kínlódást úgysem értenénk: hát azt a szerzők megtöltik a hőseink magánéletével, pletykáival, jópofa mondásaival. Melyik égimechanikus volt törvénytelen gyerek, melyik ki másnak nejét kedvelte, melyik volt vendégszerető, vagy karrierista, ki lőtte főbe magát, melyik vett 40 évvel fiatalabb feleséget magának? Koruknak, nekik biztos fontos volt mindez. Nekünk már csak a képletük, a törvényük, főművük (címe) maradt, meg ez a kis negédeskedés.


És bár több évszázad alatt sem sikerült az n-test problémát 2-nél nagyobb n-re teljesen megoldani, azért nem szakadt le az ég (a Naprendszer stabil maradt). Sőt sokat fejlődött a csillagászat, a matematika, és a mindennapi élet. Ez utóbbi a meglepő, hogy mennyire sok egyéb elméleti és gyakorlati hasznot hajtottak a kémiának, az orvostudománynak, a közlekedésmérnököknek, a fizikának, a számítástechnikának, a meteorológiának. Éljenek az égimechanikusok!

Ajánljuk...