157. Ranzani, Gianluca: Az Univerzum atlasza.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Egy újabb, nagyméretű (25 x 30 cm-es), szép kiállítású album és atlasz a csillagászat iránt érdeklődőknek. Közelítsük meg a tartalmat hátulról, előrefelé haladva!
Két nagy, az északi és a déli eget áttekintő csillagtérkép után bemutatja egyenként is valamennyi, azaz mind a 88 csillagképet. Betűrendben, láthatóságukkal, történetükkel, kis csillagtérképekkel (vigyázat: az északi irány össze-vissza állhat!), a bennük látható csillagokkal (5,5-6,0 mg határig), színeikkel, mély-egekkel, változókkal, a nevezetességek szöveges ismertetésével. Ez a 170-212. oldalas rész nagyon hasznos lehet az égi tájékozódásra, a kezdő amatőrcsillagászok égen való első lépéseinek segítésére.
A csillagok és galaxisok fejezet az egyes objektumtípusok (csillagok, változócsillagok, kettőscsillagok, nóvák, nyílt csillaghalmazok, gömbhalmazok, ködök, szupernóvák, galaxisok, galaxishalmazok, Lokális csoport) ismertetését, és legszebb képviselőik képeit mutatja be. A legfontosabbak, legfényesebb objektumokról külön kis katalógusokat is ad. Ezt a részt az Univerzum nagyléptékű szerkezete és a kozmológia alapjai zárja.
A Naprendszer fejezetben találjuk azt a sok szépséget, amire fény derült az elmúlt évtizedek űreszközeinek köszönhetően, és szakszerűen megtudjuk, amit tudni illik. Itt talán jó lett volna még bemutatni: amatőr eszközökkel miket láthatunk az egyes bolygókon? Mert így a szinte karnyújtásnyira lévő bolygótársaink tűnhetnek az ég legmisztikusabb objektumainak.
A szerző csillagász, a Milánói Planetárium előadója, az olasz csillagászati- ismeretterjesztés aktív tagja. Könyvének legnagyobb értéke a sok, jól összeválogatott, szép, csillagászattörténeti értékű vagy a legkorszerűbb eszközökkel készített illusztráció és fénykép, mindez kiváló nyomdatechnikával előadva.

Ajánljuk...