248. Mizser Attila, Szabados László, Taracsák Gábor szerk.: Meteor csillagászati évkönyv 2005.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Az MCSE 2005-re tagdíjat fizetői illetménykönyvként kapják. Egyébként megvásárolható a Polaris Csillagvizsgálóban is.

Ez aztán a kiszolgálás! Annak érdekében, hogy az évkönyv megjelenéséről mielőbb hírt adhassak: az évkönyvet személyesen Mizser Attila hozta le Pécsre és adta kezembe 2004. november 17-én 13:40 KözEI-kor. No, akkor lássuk!


Az évkönyv a megszokott táblázatokkal kezdődik, amik majd lesznek az év 365 napja alatt. (A nagy jelenségeken már túlestünk!) Októberben egy 50 %-os részleges napfogyatkozás azért még lesz. A Mars decemberi oppozíciója a Kosban 20 ívmásodperccel is reményekkel kecsegtet.


A cikkek és beszámolók a csillagászat legújabb eredményeivel kezdődnek. (Minden idők legnagyobb napkitörése. Sarki fény hazánk felett. Hírek a saját és más bolygórendszerekből. Újdonságok a csillagok, a galaxisok világából.)

Öt nagyobb tanulmány következik.


Kereszturi Ákos-Simon Tamás: Asztrobiológia. (A földi élet a Világegyetemben szabály vagy kivétel?)
Ábrahám Péter-Kóspál Ágnes: Korongok fiatal csillagok körül. (Ezekből bolygórendszerek alakulhatnak ki.)
Bagoly Zsolt: Gammakitörések. (Az eddig ismert legnagyobb teljesítményt produkáló jelenségek a Világegyetemben. Nem is galaktikus eredetűek: kívülről jönnek!)
Sándor Zsolt: Rezonanciák bolygórendszerekben. (A mi naprendszerünkbeli rezonanciákon túl már az exobolygórendszerek rezonanciái is elemezhetők.)
Ponori Thewrewk Aurél. 100 éve született Kulin György. (Adatokkal teli, mégis lírai életrajz: korrajz is. Talán sokunknak ez a legszebb cikk az új évkönyvben.)


Még a csillagászathoz kötődő hazai intézmények beszámoló jönnek: a Magyar Csillagászati Egyesület (lehull a lepel a 284. oldalon), MTA KTM CSKI, ELTE Csillagászati Tanszék, Bajai Csillagvizsgáló, TIT Budapesti Planetárium. És Dezső Loránt (1914-2003). Végül a reklámok, színes képtáblák.


Boldog Új Év(könyv)et Kívánok!

Ajánljuk...