89. Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Ezt a könyvet már 1988-ban kiadták a Medicinánál, most a teljesebb második kiadást vehetjük kézbe. Sajnos ez is csillagászat, felerészben legalábbis az: a naptár, az egyéves nagy körforgás ismétlődése. Így ha egyszer valami nevezetes nap van, az minden évben megismétlődik.
Mi egyszerű emberek is megünneplünk egy csomó napot: karácsony, húsvét, születésnap, névnap, nőnap. És mennyi nevezetes nap van még: Újév, Vízkereszt, Hamvazószerda, Pálforduló, Gyertyaszentelő, Húshagyókedd, Jégtörő Mátyás, Szent György napja, Fagyosszentek, Szent Iván éj, Péter-Pál, Nagyboldogasszony, Szent Mihály, Mindenszentek, Szent Márton napja, Luca napja, Szilveszter, stb. Ezeket (és sok mást) ismertet a könyv időrendben, nagyon részletesen.
Valamennyi naptári, meteorológiai, csillagászati, történeti, néprajzi nevezetes nap. Valami történik ezeken a napokon fenn a levegőégben. A Nap megy egyik csillagképből a másikba. Egyszer magasan, máskor laposan süt ránk. Egyszer vetni kell, máskor aratni, vagy havat hányni, és mindez ciklikusan ismétlődik. Minden naphoz rengeteg történet kapcsolódik: vagy ősmagyar, vagy újabb kori, keresztény ünnepek, vagy pogány hiedelmek, csillagászatiak, vagy néprajziak.
Mindez azért van, hogy ez az éves körülkeringés ne legyen olyan unalmas. Legyenek érdekes napjaink, legyen okunk az ünneplésre. Persze honfitársaink világképe egyszerűbb ennél: a magyar csak két okból iszik: egyszer ha öröme, másszor ha bánata van!

Ajánljuk...