278. Dalos Endre – Hevesi Zoltán – Szentmártoni Béla: : Az én világom

{mosimage}

Megvásárolható Dalos Endre (7030. Paks, Építők útja 22. dalos.endre kukac drotposta.hu) címén, a postacímére piros postai csekken elküldött 700 Ft-ért, mely a postázást is tartalmazza.

Ez a kötet a mély-ég objektumok könyve. A 2. kötet a tejútrendszerbeli nyílthalmazokról, gömbhalmazokról, planetárisokról, diffúzködökről, sötét ködökről szólt, míg a 3. kötet csakis a galaxisokról, így az a két kötet le is fedte mind azt, ami mély-ég lehet az égen. Igaz, hogy ott inkább az objektumfajták elvi, fizikai, általános dolgairól és egyes nevezetesebbjeiről találunk adatsorokat. A 4-es kötet viszont csillagképenként veszi sorra a legszebb, legérdekesebb mély-egeket, tartozzanak akármelyik fajtába is.


A könyv alapja Burnham’s Celestial Handbook-ja, a BHC, mely 1976-1978-ban három kötetben jelent meg. Ebből a hatalmas munkából még frissiben, 1976-1980 között fordította le a mély-ég részeket Szentmártoni Béla. Hevesi Zoltán gondozásában a fordítások apránként megjelentek a Draco lapban, ám most a teljes anyag ebbe az egy kötetbe került.


Burnham anyagának 45 csillagképe van itt betűrendben, azok amelyek hazánkból is jól láthatók, és amelyekben van jelentősebb mély-ég. Az illető csillagkép legnevesebb ködeit és halmazait részletesen tárgyalja bőséges szöveggel, és térképekkel, rajzokkal, fényképekkel illusztrálja. Ez olvasható a 40 és a 152. oldalak között.


A könyv elején általános mélyegezési ismeretek vannak Houston, Mallas, Clayton, Hynes, Richardson, Ritschel, Bryant, Jenkins, Struve, Healy, Barker, Brennan, Thomson, Genner, Walker külföldi folyóiratokban megjelent írásaiból. A kötet utolsó oldalain a Messier katalógus objektumait láttatja Messier előttiek és Messier kortársainak szemével (Bartha Lajos tollából).


A Burnham elég gyakori név, még a csillagászok között is. Még Robert Burnham is több volt. A BHC-s Robert Burnham 1931-ben született. 1958 és 1979 között a Lowell Obszervatórium asszisztense volt. Akkor gyűjtötte össze a három kötet anyagát, és adta ki 1978-ban. A műnek nagy sikere volt, ám a szerzővel többé senki sem törődött. 1993-es haláláról sem tudott senki, évekkel később tűnt csak fel hiánya.

Ajánljuk...