286. Bérczi Szaniszló szerk.: Kis atlasz a Naprendszerről (2)

{mosimage}

A NASA által 1966-ban elkészített Surveyor 7 űrszonda 1968 februárjában szállt le a Holdra és a leszállás helyén állva képes volt irányítottan működni: adatokat venni és küldeni, televíziós képet készíteni, robotkarjával kaparni az égitest felszínét. A könyv első részében az űrszonda dokumentációját, működését írja le.


Az egyetemi hallgatók oktatása érdekében építették meg az űrszonda hazai változatát, a Hunveyort, amely itt a Földön állva tudja mindazt, amit holdi társa. Hasonlóan építették meg, működése és működtetése is hasonló. Anyagaiból, számítógépéből, energiaellátásából sokat tanulhatnak a hallgatók, sőt korszerűbb további fejlesztésekre is módjuk adódik.


Az első Hunveyort Budapesten az ELTE TTK Általános Fizika Tanszék Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport építette 1997 őszén. A második Hunveyor Pécsett a Pécsi Tudományegyetem TTK Informatikai és Általános Technika Tanszékén létesült 1998 tavaszán. A harmadik Hunveyor Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskola Technika Tanszékén készült 2001 tavaszán. A negyediket Székesfehérvárra a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára kezdték építeni a könyv írásakor. A berendezések köré terepasztalt készítettek hazai (a holdihoz, marsihoz, vénuszihoz hasonló) kőzetekből. A berendezéseket az Internet segítségével nemcsak megtekinthetjük, de irányíthatjuk is.

Ajánljuk...