285. Bérczi Szaniszló – Hargitai Henrik – Horváth András – Kereszturi Ákos – Mészáros István – Si: K

{mosimage}

A kis kötet azokat az égitesteket mutatja be, amelyekre nemcsak simán leszállt az ember készítette eszköz, hanem abból olyan jármű jött elő, amely mozgása és felszíni barangolása közben kutatómunkát is végzett.


Az első mozgó egységek a Hold felszínén végezték munkájukat. Az 1970-es és 1973-as Lunahod robotok és az Apollo expedíciók holdautói: 1971-1972-ben.


A Mars volt a másik égitest, ahol mozgó járműveink közlekedtek: az 1997-es Pathfinder rovere a Sojourner és a 2004-es, mostanában még mindig dolgozó MER roverek: a Spirit és az Opportunity.


Az ottani munkálatok és járművek minden fontos adata, térképe, fényképe, mérése, műszerezettsége, navigációs rendszere a kötetben található.


Már a jövő is: emberes terepmunka a Marson. Egyelőre földi körülmények között gyakorolva, vulkánokban, az Antarktiszon, sivatagokban, Nem is kellett messzire menni: Magyarországon, a Fejér megyei Gánt település melletti felhagyott bauxitbánya gödreiben is kellemes marsi körülmények és vörös színű kőzetek között gyakorlatozhattak 2004. márciusában a kalandvágyó magyar marskutatók.

Ajánljuk...