216. Green, Brian: Az elegáns univerzum

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Nagy könyv! És nem is csak a kézbe vehető terjedelmére értve: valójában is valami nagy dologról szól! A múlt század második felében sok könyv panaszkodott arról, hogy a fizika két nagy elmélete (egyrészt az általános relativitáselmélet, másrészt a kvantummechanika) nem gyömöszölhető egybe (például mert szélsőséges körülmények között ellentmondanak egymásnak). Ez a könyv közli: 1984 óta megvan az összes fizikai jelenséget magyarázó elmélet, amelyet húrelméletnek vagy szuperhúrelméletnek hívnak. Amely választ ad mindenre, ami csak van, elkezdve az ősrobbanástól a kozmosz felépítésén át, a legparányibb alkotóelemekig.


A könyv gyorsan lezavarja a régi korok világmagyarázatait (Newton fizikája, Einstein relativitáselmélete, a kvantummechanika és kvantumgeometria). Ne örvendezzünk, hogy ezek helyett egyetlen jön: hiszen egyszerre 5 azaz öt darab (I-es, IIA-s, IIB-s, O(32)-es és E8xE8-as) húrelméletet tálalnak elénk az ifjú, lelkes, törekvő amerikai fizikus-csemeték. Megnyugtató, hogy mind igaz, és mindegyik 10 (maximum 11) téridő-dimenziós, persze legtöbbjük felcsavarodott. Így a butuska átlagember ebből csak 3 (vagy 4) dimenziót lát.


Bármilyen meglepő: a vaskos könyv tartalma (még számomra is) érthető. Sőt, amit itt írnak: az hihető is. Elméletük szép is, logikus is, elegáns is. Minden a helyére kerül, az univerzum minden szöglete világosan érhető lesz. Akkor mi a bibi?


Sajnos az egészre semmi bizonyíték nincs, vallja be a könyv! Nem baj: majd lesz! A szuperhúr-elmélet lelkes (és üldözött) hívei addig is kongresszusokat tartanak, publikálnak, vitatkoznak, csiszolják elméletüket. Mi pedig várjuk a híreket, hogy talán megérjük a bizonyítékot. Akár valamely szuperdrága részecskegyorsító mélyén, akár valamely új égi jelenség feltűnésekor kerül elő. A szerző nagy várakozással tekint a megfigyelő csillagászat közeljövő-béli felfedezéseire is (ősrobbanás, fekete-lyukak, háttérsugárzás vizsgálata).


Ajánlható ez a könyv, mert igazán intellektuális élmény az olvasása. Jó ha tudunk a Nagy Egyesített Térelmélet iránti vágyról, és annak hiányáról. Ami éppen itt ez az “elegáns” húrelmélet is lehet! Vagy nem.


Az egész csillagászati és fizikai (és mindennapi) problémáinknak ez a fránya Ősrobbanás az oka. Ha az nem lett volna: semmi gondunk nem lett volna!

Ajánljuk...