60. Kallós Károly: Csillagászati feladatgyűjtemény és segédlet.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban, főként a Lyra és Lant Könyvterjesztő Vállalat üzleteiben. Beszerezhető a kiadótól (Novadat BT. 9011. Győr, Űrhajós u. 89. tel.: 96527-175) is.

A szerző Győrben élő matematika-fizika tanár, évtizedek óta érdekli a csillagászat, részt vesz a helyi csillagászati szakköri és ismeretterjesztői munkában, ma a Széchényi István Műszaki Főiskolán kultúrtörténetet tanít.
A könyve olvasmánynak is jó, de szakkörös, vagy akár magányos amatőrcsillagászoknak is hézagpótló mű. Csillagászati feladatokat ad fel, ezeket megoldja, elemzi, kiszínezi olvasmányos stílusban. Kerek 100 feladata között kezdőknek és haladóknak valók, de tréfás (beugrató) kérdéseknek is jut hely.
Közben a szakköri tevékenységre, megfigyelőmunkára, égbolt alatti egyszerű kísérletekre is sor kerül. Egyik függelékben a napóra szerkesztést és készítést mutatja be. Másikban az asztrológiát elemzi régen, majd manapság: és teszi helyére — kedves együttérzéssel a csillagászatnak ezen nyomorék gyermeke iránt!
A könyvben 19 ábra és 13 színes + 14 fekete- fehér kép van. Köztük sok a győri csillagászati szakköri kép, nyári tábori, saját asztrofotó. Ezek igazi újdonságok, mert Győr városa ismeretlen fehér foltja a hazai amatőrmozgalomnak, egyik lapunkban sem olvashatunk beszámolót rendezvényekről, táborokról. Itt és most közlik: Köszönjük szépen! Győrben jól vagyunk, csillagászkodunk, táborozunk, észlelünk, dolgozunk! Csak nem írunk magunkról!

Ajánljuk...