69. Horányi Gábor, Illés Márton, Szabó Pap Edit, Szegedi Mónika szerk.: A csillagok könyve, avagy a

{mosimage}

A könyvet az 1997. 04.19-i A távol közelében” konferencián osztogatták a résztvevőknek. Egyébként beszerezhető a kiadónál (Tordas és Társa Nyomdaipari és Kiadói KFT, 1039. Budapest, Völgy u. 11. tel:1240-0992) vagy a Móricz Zsigmond Gimnázium (1025, Budapest, Törökvész u. 48-54. tel: 1394-4965) címén.

A Móricz Zsigmond Gimnázium 13-14 órás tanulói írták ezt a könyvet az 19941995-ös tanévben. 61 szerzője volt és 74 tanulmányt tartalmaz, mert némelyik diák kétszer is tollat ragadott. A csillagászat iránti érdeklődés ilyen tömeges oka az, hogy a gimnáziumban többféle kísérleti tantárgyat tanítanak, köztük évek óta a csillagászatot is.
A kis házi csillagászati dolgozatok mindenféléről szólnak, ami csak létezik a Naprendszerben és a Világegyetemben. Szó esik a csillagászat történetéről, a modern eredményekről, de akad a fiatalos fantáziát bemutató kitaláció”, csaknem science-fiction is. Ez nem baj, ettől még a kötet nagyrészt csillagászati könyv marad.
Az írások szakmailag korrektek, a stílusuk kedves, aranyos, az összeállítás változatos, olvasmányos. A kis cikkek talán túlságosan rövidek, így éppen csak kedvet csinálnak a témakörhöz és a csillagászathoz. De talán ez is lehetett a cél!
A könyvben sok szép illusztráció van, amikhez még Sajdik Ferenc karikatúrái járulnak: más bolygók változatos élővilágának különös lényeiről!

Ajánljuk...