A napóra leolvasása

 


 


Köztudott, hogy bolygónk télen (napközelben) gyorsabban rója útját a napkörüli ellipszis pályáján, míg – szerencsénkre – nyáron (naptávolban) kissé lustában halad, amely változó sebességű keringés eredményeként, hol siet, hol késik a napóra számlapján kúszó árnyékmutató. A természetből fakadó szoláris idő, hullámzóan eltér az ember alkotta középidőtől, amivel évente csak négy napon egyezik meg.


{mosimage}


Abban az esetben, ha a nyári időszámítás alatt napórához látogatók csak felületesen szemlélik az árnyékmutató állását, könnyen 1 órát tévedhetnek, mivel időmérőnk nem követi az órák átállítását. A számlapelemek beállításakor a Közép-Európai időn túl, a zónaidőt is figyelembe vettük oly módon, hogy a helyszín délkörétől (meridián) 15 perc 44 másodperccel keletre rögzítettük a 12 óra helyét és a többi óraosztás is ehhez viszonyítva történt. 


Minden érdeklődőnek javasoljuk, hogy olvassák el a napóra hatórás számlapján található bronz ismertető tábla tartalmát, amelynek szövegében többek között megtalálható, „a nyári időszámítás alatt: + 1 óra” felirat is. Ugyanitt szemlélhetjük a bronzba öntött időegyenlet (analemma) diagramját, amit az egyszerűbb leolvasás érdekében fordított módon ábrázoltunk. Ez csupán annyit jelent, hogy itt a Nap sietését mínusz, míg a késését plusz előjellel ábrázoltuk, amitől fejreáállt a diagram hullámvonala. Az ábrát szemlélve rögtön feltűnik, hogy például szeptember 01-én a leolvasott korrekciós idő nulla, tehát ekkor napóránk járása (+ egy óra hozzáadásával) megegyezik óráink állásával. Rövidesen azonban változik a helyzet, mivel az első őszi hónap kezdetétől a Nap járása – keringési sebessége – folyamatosan lassul, ezért a diagram hullámvonala meredeken emelkedő tendenciát mutat, a késést kiegyenlítő plusz percek irányába. 


Az időegyenlítés egyszerű. Mondjuk szeptember 10-én, a napóra árnyékmutatója 13 óra 20 percen áll. A korrekció során haladjunk a diagram hullámvonalán szept.10-ig, majd ezt a pontot vízszintesen vetítsük ki a baloldali függőleges vonalra, ahol + 3 percet találunk (pontosan 2:58). Tehát szept. 10-én 3 percet – és + 1 órát – kell hozzáadnunk az árnyékmutató állásához, és az így kapott érték már megegyezik a karóránkról leolvasott egyenletesen folyó zónaidővel.

Ajánljuk...