A téli napforduló

Néhány nap múlva, december 22-én 08 óra 04 perckor bekövetkezik a téli napforduló, (szolszticium) amikor a földi egyenlítőtől északra, így nálunk is a legalacsonyabban delel a Nap, legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka.
Képzeljük magunk elé felülnézetben a lekicsinyített földpálya ellipszisét, amelyet annak nagytengelye két szimmetrikus részre oszt. Földünkkel az őszi pályaíven utazva, a téli napforduló idején kezdünk visszafordulni a földpálya tavaszi oldala felé, de előbb, 2004. január 4-én érintjük a nagytengely téli végét a napközelpontban, (perihélium) 147, 1 millió kilométerre a Naptól. Továbbkeringve, március20-án bekövetkezik a tavaszi napéjegyenlőség, majd június 21-én a nyári napforduló, amikor lassabban keringő bolygónkkal megkezdjük az ellipszis pálya őszi felére történő kanyarodást. Mielőtt odaérnénk, 2004. július 5-én érünk a nagytengely túlsó végéhez, a naptávol pontba, (afélium) 152, 1 millió kilométerre a csillagunktól.
Figyeljük meg karácsony és az újév első napjaiban a napkelték-napnyugták időpontjait. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a téli napfordulóig több napon át “álló napnyugta” karácsonytól egyre későbbre tolódik, míg a napkelték időpontjai több napon át is azonosak maradnak és csak január végén, kezd a Nap egyre korábban kelni. Ebből következik, hogy az ünnepektől egyre későbbre nyúló napnyugták miatt, máris hosszabbodnak a nappalok, ami január végén már jobban észrevehetővé válik.


Jelenségek:  • 2003. 12. 23-án 11 órakor bekövetkezik az Újhold, majd december 25-én 17 órakor a Vénusz bolygótól 3, 1 fokra láthatjuk a vékony holdsarlót. 

  • A Nap közelében láthatatlanná vált Merkúr bolygó e hó 27-én 02 órakor, alsó együttállásba került, de január közepén viszontláthatjuk a hajnali égen.

  • Szilveszter este 17 órától a déli égbolton fénylő Mars bolygót északról megközelíti az első negyedben álló Hold. 

  • Az év utolsó napján, 31-én 22 órakor a Szaturnusz szembenállása kerül a Nappal, amikor több napon át estétől reggelig megfigyelhető a gyűrűs égitest.

  • 2004. január 07-én 17 órakor ismét megcsodálhatjuk a telihold közelében fénylő Szaturnuszt, és a két égitest 01 órakor létrejövő 4, 6 fokos maximális közelségét.

Ajánljuk...