Őszi csillagtúra

Városunk egyik csodálatra méltó helyszíne, a hosszan elnyújtózó Duna felett emelkedő növényzettel borított löszpart. Erről a 70 méter magas arborétumszerű felső Duna partról gyönyörű kilátást nyílik az északi, a keleti és a déli  „látóhatárig elterülő Duna-Tisza közére”, majd ha a nappali panorámát követően este ugyanitt hátat fordítunk a városi lámpaerdőnek és az előző égtájak felé tekintünk, még a horizont közeli égi jelenségek is kitűnően megfigyelhetőek lesznek.
A csípős hideg ellenére, szép látványban lehet része azoknak az érdeklődőknek, akik derült idő esetén november 21-24 között 19 órától kisétálnak csillagnézőbe a kórház mögötti kilátóhoz. Félig kibújva a város fénykupolája alól, a sötétebb holdfénymentes égen néhány érdekes csillagcsoport és egy-egy halvány ködfolt is felfedezhető. A Duna túlsó felén sötétlő keleti látóhatár felett 19 órától feltűnik egy balra dőlt fekvő “V” betűhöz hasonló csillagalakzat, ami nem más, mint a Bika csillagkép fejét alkotó Hyadok csillaghalmaza. A fekvő “V” betű alsó szárának végén vöröslő csillag a bika szeme az Aldebaran, míg a betű szárainak folytatásában nyúló bika szarvai egy-egy fényes csillagnál végződnek a Fuvaros (Auriga) csillagkép közelében. A bikától északabbra egy apró csillagokkal tarkított ködösség a Fiastyúk, más néven a Pleiadok nevű csillaghalmaz látható, amelyből 6-7 csillag szabad szemmel is kivehető.
Később, 20 órától felkel a Bika csillagkép alatt az a három függőlegesen egy vonalban álló csillag, amelyek a görög mitológiai harcos, az Orion övét alkotják. A magyar nép által kaszásnak nevezett csillagalakzat,  (konstelláció) lassan magasabbra emelkedik és az Orion öve felett balra vörösödő Betelgeuse csillag jelöli a harcos bal vállát, ugyanakkor a jobb vállát a mellette álló Bellatrix csillag képezi. A harcos öve alatt előbukkannak a lábait alkotó csillagok, közülük legfényesebb a jobboldalon ragyogó Rigel és ugyancsak az öv három csillaga alatt ferdén lógó kard hegyén derengő ködfolt, a csillagok szülőhelyeként ismert Orion-köd, (M 42).
Az Oriontól balra az Ikrek (Gemini) két főcsillaga, a Castor és a Pollux ragyog háromszöget alkotva a Szaturnusz bolygóval, majd ha 23 órától kipillantunk lakásunk dél-keletre néző ablakából, akkor az Orion öv folytatásában balra megtaláljuk a téli ég legfényesebb csillagát, a Szíriuszt. 

Ajánljuk...