2009. augusztus – Exobolygók Ágasváron és a Polarisban

A legtöbb Naprendszeren kívüli planéta a forró Jupiterek közé tartozik, ezért a méretarányos modellek készítésénél elsősorban ilyen, a központi égitest közelében mozgó exobolygókat kell ábrázolnunk  mindezt a Naprendszer nagybolygóinak modelljeivel együtt, amelyek összehasonlításként szolgálnak. A méret és távolságarányokat együttesen csak nagy térben lehet szemléltetni, ezért torzulásmentesen csak Ágasváron tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket, míg a Polarisban csak némi torzítással sikerülhetett.

A 2008-as ágasvári ifjúsági tábor alatt, részben a helyszínen összeállítva készült el egy Naprendszer és néhány exobolygó modell. Az égitestek átmérője és távolsága egymással is arányban állt, mindkettő 1 : 2300000000 arányú kicsinyítéssel készült. Ennek megfelelően 1 cm kb. 23 ezer km-nek felelt meg – emellett apró kő- és kavicsdarabok szemléltették a bolygók tömegét. A rendszer közepén a Napot egy 60 cm-es fehér gömb, egy rizspapír lámpabúra jelezte. Az óriásbolygók 0,2 és 6,1 cm közötti átmérőjű, festett gömbök voltak, amelyek a Naptól 25 és 1941 m közötti távolságban sorakoztak; de közülük csak a Jupitert fért be a tábor hivatalos területére, a Naptól 336 m távolságra. A tömegeknél a Jupitert 1 kg szemléltette, ahol egy kézben megtartható kődarab volt az egység, míg a Nap tömegét Juhász János vízzel teli UAZ gépjárműve képviselte. A tábori résztvevők egy szabadtéri előadás keretében sétáltak végig a Naprendszerben, és tapasztalták meg azt is milyen – nehéz – egy-egy planéta.

 

Kereszturi Ákos bemutatja a Napot az ágasvári táboron.

Az exobolygók közül a modellben az alábbiakat tüntettük fel: HD 149026b, HD 209458b, TrES-3, HD 17156b, XO-3b, amelyek átmérője a Jupiterének 0,72 és 1,4-szerese, tömege pedig 0,36 és 11,8-szerese között volt. Mind forró Jupiter-típusú égitest, amelyek a valóságban 0,02 és 0,16 CSE távolság között keringtek csillaguktól. Egyetlen központi csillagot használtunk csak, amely a Nappal megegyező méretű és tömegű égitest volt.

 

Nyárson sült forró Jupiterek.

A Polaris Csillagvizsgáló előterében is felállítottuk a modellt. Itt az átlagos csillagot jelképező Nap, valamint az ábrázolt forró-Jupiter-típusú exobolygó modellek méret és távolságarányosak is voltak. A Napot az ágasvári lámpabúra félig nyitott, és sárgára festett, valamint egy kartonra rögzített félgömbje jelképezte a falon, a raktár ajtaja felett. Az exobolygók innen távolodva sorakoztak, egy-egy kartonra rögzített, színesre festett, méretarányos gömb formájában az előtér északkeleti falán.

 

 Exobolygók a Polaris Csillagvizsgáló falán.

A karton lapokon az égitestek modell gömbjei alatt azok neve, és néhány fontos paramétere volt feltűntetve szöveges, illetve grafikus formában. A jobb szemléltetés céljából az átmérőt egy ábra is mutatta, amely az adott égitest méretét és arányosan a Jupiter, valamint a Föld nagyságát is mutatta. A tömeget jupitertömegben szintén grafikusan mutattuk be, annyi kis Jupitert, illetve annak részét feltűntetve, hányszorosa az adott exobolygó tömege a Jupiterének.

 {mosimage}

A modell nyilvános bemutatója a Polaris előterében.

A Polaris előtere egy maximálisan 6 méter hosszú helység. A csillagukhoz közeli exobolygók ábrázolásánál nem volt probléma – de a Naprendszer tagjait már nem lehetett volna a méret- és a távolságarányt együttesen megtartva ábrázolni. A Naphoz arányosan készített Merkúr a helységen kívül, a terasz lépcsőjéhez, a Neptunusz pedig több km távolra került volna. Ezért a Nap-Merkúr távolságarányánál kicsit csaltunk, és a bolygót kb. 3-szor közelebb helyeztük, mint ahol valójában lenne, ami csillagászati léptékben nem nagy tévedés. A Merkúr így méret és közel távolságarányosan a Nappal szemközti sarokba, a villanyóra mellé került. Ezt követően azonban váltást jelez a kiállítás az arányokban. A Merkúron túl a többi égitest távolságaránya 400-szorosan csökken. Így sikerül a bolygók méretarányát és távolságukat csak egymáshoz viszonyítva megtartani az előadóval szemben húzódó 5 méter hosszú falon. Eközben méretük a Naphoz viszonyítva is arányos marad.

A modell jelenleg is megtekinthető a Polaris Csillagvizsgáló előterében minden kedden, csütörtökön és szombaton nyitvatartási időben.

Ajánljuk...