A hónap műtárgya a Polarisban: névtábla

Amikor borult estéken a Polarisban összeülünk, és felemlegetjük a régi időket, gyakran szóba kerül Gellért András (1946-2022), aki annak idején, a hetvenes években csillagvizsgálónk egyik „alapító atyja” volt. A hetvenes évek elején találkoztam vele először az Urániában: a komoly, szemüveges fiatalember rendszeresen tartott előadást a látogatók számára, az én osztályomnak is ő beszélt a Naprendszer világáról.

Gellért András 1946. április 19-én született Budapesten. A Petrik Lajos Vegyipari Technikumban érettségizett, majd az egri Tanárképző Főiskolán szerzett matematika-fizika szakos általános iskolai tanári diplomát. 1972-től dolgozott a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti Szer­vezeténél, ahol évtizedeken át szervezte a Társulat ismeretterjesztő tevékenységét. Ő szervezte a csillagászati heteket, földtudományi napokat, feladatmegoldó versenyeket, vetélkedőket, szaktanfolyamokat, táborokat – szinte felsorolni is lehetetlen, milyen sok és sokféle programot köszönhetünk Gellért Andrásnak.

Gellért András 1971-ben, az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló kupolájában.

Társadalmi munkatársként azonban már 1962-től segítette az Uránia életét bemutató-előadóként. Részt vett az észlelőmunkában is, változócsillag- és bolygóészlelésekkel foglalkozott, és részt vett a Hold tranziens jelenségeinek megfigyelésében (az Apollo-program időszakában). A hetvenes években hangosított csillagászati diaporámákat készített, észleléstechnikai foglalkozásokat is vezetett. Cikkeivel, összeállításaival a Csillagos Égben, a Meteorban, az Albireo c. amatőrcsillagászati kiadványokban, a Föld és Ég c. folyóiratban találkozhattunk.

1975-től a III. kerületi Tanács felkérésére az Óbudai Ifjúsági Házban a kerületi csillagászati ismeretterjesztés létrehozásán dolgozott, 1978-tól pedig a Polaris Csillagvizsgálót szervezte, itt tartott távcsöves bemutatókat, előadásokat, szakköri foglalkozásokat. A kerületben több éven keresztül „Gagarin-vetélkedőt” rendeztek általános iskolások számára. Egészen 1996-ig vezette a Polaris Csillagvizsgálót. Tagja volt a TIT Csillagászat Baráti Körének, 1988–1989-ben vezetőségi tag is volt. A Meteor szerkesztőbizottsági tagja volt 1974–75 között.

Az utóbbi években megszakadt kapcsolatunk, tettük a dolgunkat a magunk köreiben – bőven volt mit csinálni. Gellért Andrásra azonban csak egyféleképpen tudok emlékezni: a tudományos ismeretterjesztés iránt maximálisan elkötelezett, szerény, mindenkor segítőkész kollégára, akivel könnyű volt szót érteni, hiszen egy nyelvet beszéltünk, és ugyanazt az ügyet szolgáltuk.


Nemrégiben nálunk járt Gellért András lánya, Gellért Mónika, akitől megkaptuk Gellért András egykori névtábláját, amit felszereltünk a Polaris ajtajára – emlékeztetőül, kinek is köszönhetjük a Polaris létrejöttét. 

 

Ajánljuk...