A hónap (mű)tárgya: Az év honlapja

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Egyesületünk hírportálja (www.csillagaszat.hu) 2005. szeptember 2-án startolt. A tizenöt évvel ezelőtti augusztus folyamán már nagyon készültünk az indulásra, több száz hírrel lódultunk neki a nagy internetes kalandnak, az MCSE hírportáljának, amelynek akkori elérhetősége még hirek.csillagaszat.hu volt. Azóta több ezer hír jelent meg portálunkon, amely már a sokadik “ráncfelvarráson” esett át, hiszen a honlapok sokkal gyorsabban öregednek, mint mi, felhasználók. Ami tavaly még újdonság volt, mára kezdi belepni a por, ami tizenöt évvel ezelőtt még frissnek hatott, mostanra olyan réginek tűnik, mint a Feszty-körkép, rosszabb esetben annyira távolinak, mint a körképen ábrázolt magyarok bejövetele.

Milyen gyorsan avul el egy internetes felület? Ha az ismert ember/kutya életévvel számolunk, akkor a 15 évvel ezelőtti indulás kutya(honlap)-évben számolva a www.csillagászat.hu aktuális életkora 15×7=105 év, ami már igen tekintélyes kor.

2008-ban hírportálunk még újdonságnak számított (legalábbis mi annak gondoltuk), ezért is indítottuk az Év honlapja-versenyen, ahol – meglepetésünkre – különdíjat nyert. Az ünnepélyes eredményhirdetésen kapott díj megtekinthető a Polaris Csillagvizsgáló előterében. A figyelmeztetően kinyújtott mutatóujj csillagban végződik, ami arra int minket, szerzőket, hogy nem ülhetünk a babérainkon, a csillagászat híreit ugyanazzal a lelkesedéssel kell az érdeklődők elé tárni, mint az indulás 15 (ha úgy tetszik: 105) évvel ezelőtti időszakában.    

Ajánljuk...