„Ahol nem az akadémiai előadásoké a főszerep” – ismeretterjesztés a Polarisban

Idén februárban indult először Csillagászati ismeretterjesztő kurzus az ELTE-n, a Polaris Csillagvizsgálóval közös szervezésben. A hagyományos egyetemi óráktól eltérő módon és helyszínen, kedd esténként a gyakorlatorientált ismeretterjesztésé a főszerep: távcsöves bemutatás a nagyközönségnek. Az összekötő kapocs pedig nem más, mint Kereszturi Ákos Mars-kutató, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja és az ELTE óraadó tanára.

Itt a csillagvizsgálóban elég hűvös van. Miben tér még el ez a Csillagászati ismeretterjesztő kurzus, a meleg tantermekben oktatott társaitól?

Összességében a családias légkör és az interaktivitás jellemzi ezeket az órákat, ami először szokatlan lehet. Hivatalos egyetemi kurzus, melyet két intézmény, az ELTE Csillagászati Tanszéke és a Polaris Csillagvizsgáló tart, az előbbi adja a szakmai hátteret, míg az utóbbi a csillagászati ismeretterjesztés módszerének gyakorlatban való elsajátítását teszi lehetővé. Itt nem az „akadémiai előadásoké” a főszerep, ez már a tantárgyi tematikából is jól látszik. Az első néhány alkalommal a távcsöves bemutatás részleteiben merülünk el, majd az egyes kiállítások, múzeumok, csillagvizsgálók működéséről és a közönséggel való viszonyukról fogunk beszélgetni – mit csinálnak benne, hogyan foglalkoznak az érdeklődőkkel, a különböző korosztályokkal- a Pannon csillagvizsgáló példáján keresztül, végül pedig egy rövid tájékoztató jellegű óra következik a cikkírásról. A kurzus célja, hogy ötvözze a csillagászati szaktudást és annak kommunikálhatóságát, azaz népszerűsítse a témakörben a tudományos ismeretterjesztést.

Említette, hogy családias a légkör, mégis hányan vannak?

Hatan, ekkora létszámmal még egy mintavételezés sem lenne reprezentatív. A kurzus ötlete azonban nem volt olyan új, hirdetése, beharangozása viszont elmaradt. Tudatosabbnak indult az egész, aztán véletlen így sikeredett. Ennek köszönhető a kis létszám és az előképzettséget illetően „hipervegyes társaság”. Ez persze nem feltétlen hátrány, a helyzetek és az igények úgyis alakítják. Csupán az első próbálkozás.

Szükség volt ilyen képzés elindítására?

– Jó kérdés. Úgy néz ki igen. Külföld után, Magyarországra is begyűrűzött a tudománykommunikáció, mint szakma. Ennek apropóján indult el, hazánkban egyedüliként a Tudománykommunikáció a természettudományban MSc az ELTE-n. Kis létszámban, ugyanis igény van olyan szakemberekre, akik adott témában szaktudással rendelkeznek és mindezt jól kommunikálhatóvá is tudják tenni. Nincs ez másképp csillagászati témakörben sem, az interaktív játszóházak, modern múzeumok, planetáriumok, csillagvizsgálók kitűnő helyszínei a csillagászati ismeretek átadásának. Egy-egy nagyobb, látványosabb esemény kapcsán akár százak is ellátogatnak ide, mint tették ezt néhány éve is, a nagy Mars-közelség idején…

Térjünk inkább vissza az e heti látnivalókra…

Derült idő esetén, hétfő estétől közel másfél hónapig a PANSTARRS üstököst láthatjuk majd szürkületi égen. Emellett, a Hold most az első negyedében van, azaz a megfigyeléséhez legkedvezőbb állapotban.

És ha ezek a jelenségek a héten nem lennének?

Akkor maradnak a színes csillagok, kettőscsillagok, csillagképek, csillagködök – azok tiszta ég esetén, mindig jól bemutathatóak.

Egyre többen érkeznek. Az egyetemi kurzuson kívül még mi történik esténként a Polarisban?

Gyakorlatilag teljes egészében az, amiről maga a kurzus is szól, csillagászati ismeretterjesztés minden korosztálynak. Többek között távcsöves bemutatókat-, csillagászati előadássorozatokat-, szakmai tanfolyamokat- és szakköröket tartunk (1. kép). A vizuális bemutatáshoz szükséges teljes felszereltséggel rendelkezünk: fedett kupolában, óragéppel ellátott főtávcsővel és teraszra, könnyedén kihelyezhető távcsövekkel, valamint kisebb kézi „látcsövekkel”, binokulárokkal is. Esténként jönnek az érdeklődők, távcsőbe néznek, amatőr csillagászok szakmai előadásait hallgatják, igény esetén pedig szaktanácsadást is kapnak. Mit, mikor érdemes megfigyelni, milyen eszközöket ajánlatos beszerezni otthonra, hogyan kell jól fényképezni és így tovább.

A kurzus résztvevői a Polaris teraszán gyakorolják az égi tájékozódást

A kurzus résztvevői a Polaris teraszán gyakorolják az égi tájékozódást

Mik a jövőbeni elképzelések a Csillagászati ismeretterjesztő kurzussal és a két intézmény együttműködésével kapcsolatban?

Mivel a csillagvizsgáló egy speciális szolgáltatásokat nyújtó intézmény, kifejezetten a bemutatást szolgáló eszköztárral rendelkezik, remek gyakorlati kiegészítése lehetne az egyetemen, csillagászat témában megszerzett tudásnak. Ehhez persze szűkíteni kellene a kurzuson részt vehető hallgatók körén, hogy főként fizikus- és csillagász szakosok jöjjenek. Így a jövőben a Polaris, az egyetem vegyértékeként működhetne tovább. Ezt kellene tehát erősíteni!

Az interjút készítette: Vásárhelyi Boglárka

A cikket írta: Sipos Kriszta

Ajánljuk...