Első lett a Polaris-csapat

A Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott „Irány az űr!” Kárpát-medencei Középiskolai Űrkutatási Csapatversenyen első helyezést ért el a Polaris Csillagvizsgáló szakköröseiből álló csapat.

A Polaris csapat három versenyzőből (Rab Fanni, Sas Csanád, Szabó Botond) állt, mentoruk Haris-Kiss András volt, aki közel másfél évtizede jár a szakkörre, az utóbbi években pedig helyettes szakkörvezetővé lépett elő, ebbéli minőségében számos foglalkozást tart, amikor Horvai Ferencet hivatali elfoglaltságai máshová szólítják. Mindegyik versenyzőnk évek óta jár szakkörre, a legrégebbi szakkörös Boti, ő a 2015-16-os év óta jár fel a Polarisba, illetve a járványidőszakban virtuálisan tartott foglalkozásokon is rendszeresen részt vesz, akárcsak sok más ifjú szakkörös. Az Irány az űr! vetélkedő lájkvadászat-fordulójára készült az alábbi fotót, amin a három versenyző mellett Haris-Kiss András is szerepel. (Nagy örömünkre a csapat a lájkvadászat-kört is megnyerte, közel ezer “szavazattal”.)
 

Irány az űr, Polaris! Balró jobbra: Szabó Botond, Rab Fanni, Haris-Kiss András és Sas Csanád.

 
Minden induló csapat Kárpát-medencei magyarul beszélő középiskolásokból állt. A verseny első fordulójába 91 csapat küldött be megfejtést, közülük harmincan kerültek tovább a második fordulóba. A második fordulóból a legjobb öt csapat került be a döntőbe.
 
A verseny kiírása szerint az első helyezett díja: látogatás az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményében, az Európai Űrtechnológiai Központban (ESTEC), a hollandiai Noordwijkban. A csapatot a felkészítő tanár kíséri. A díj tartalmazza az odautazás, 2 éjszakai szállás és ellátás költségét. A diák csapattagok mindhárman térítésmentesen vehetnek részt a MANT 2021. évi nyári Űrtáborában (ezt már csak jövőre tudják megtartani).
 
Rab Fanni szakkörösünk így foglalta össze élményeit:

Csapatunk a Polaris Csillagvizsgáló csillagász szakköre révén jött létre, szakkörvezetőnk, Horvai Ferenc buzdítására. Az első két fordulóra főként a hetente megtartott szakkörön készültünk, illetve mindannyian szeretünk szabadidőnkben is az űrrel kapcsolatos cikkeket olvasni, ismeretterjesztő filmeket nézni. A célunk természetesen az volt, hogy kijussunk az ESTEC-be, habár kezdetben ez inkább csak álom volt. Én – személy szerint – úgy álltam neki a versenynek, hogy bármi is történjék, biztosan egy jó élményben, tapasztalatban lesz részünk.

Igazam is volt, rengeteg mindent tanulhattam a verseny alatt. Amikor megtudtuk, hogy bekerültünk a döntőbe, megbeszéltük, hogy az lenne a legjobb, ha – a csillagász szakkörön kívül – heti háromszor összeülnénk, és mentorunk segítségével készülnénk. A feladatok típusát ismerve láttuk, hogy a döntőben nagy szerepe lesz a képfelismerésnek, így legfőképp ezt gyakoroltuk be, áttanulmányozva azokat a témaköröket, amelyeket az utolsó (képfelismerős) feladatnál a versenyszervezők megadtak: hordozóeszközök, Naprendszer, űrrepülés, űralkalmazások és magyar űrkutatás. Úgy gondolom, mindannyian a lehető legtöbb energiát fektettük a felkészülésbe, és nagyon örülök, hogy a befektetett energia a tudás öröme mellett ilyen formában is kifizetődött.

Mind az űr szerelmesei vagyunk, reméljük, ezt a szenvedélyt sikerül majd hivatássá érlelnünk. Engem kiskorom óta vonz az űr, valamint annak megismerése, szívem csücske a csillagászat, így terveim szerint a gimnázium elvégzése után ilyen irányban haladok tovább.

Ajánljuk...