Kisbolygók Világnapja a Polarisban

Június 30-án ünnepeljük a Kisbolygók Világnapját az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Az este folyamán előadást hallhatunk a kisbolygókról és az aktuális égi látnivalókról. Az est égi célpontjai: a Vénusz, a Jupiter és a földközelben levő Vesta kisbolygó.

A világnap ötlete a Queen együttes gitárosától, a csillagász végzettségű Brian May-től és Grigorij Richterstől, a 51 Degrees North (Északi szélesség 51 fok) című film rendezőjétől származik. A kisbolygó-becsapódás lehetősége évtizedek óta foglalkoztatja a filmeseket, akárcsak a közvéleményt. Napjainkban is ki vagyunk szolgáltatva a váratlan látogatóknak, gondoljunk csak a 2013-as cseljabinszki meteorrobbanásra.

Asteroid-Day-Square-Large-Black

A kisbolygók világa, ezen belül a földsúroló kisbolygók világa iránt óriási az érdeklődés. Meg tudjuk-e védeni magunkat egy komolyabb, ugyanakkor előrejelezhető becsapódástól? Tudjuk-e hasznosítani a kisbolygók anyagát a földi, nyersanyag-igényes iparágakban? Mit kell tudni a kisbolygókról?

Ezen az estén a teraszra kihelyezett szabadtéri előadással fogadjuk az érdeklődőket, majd távcsöves bemutató következik.

Párhuzamos programot is biztosít számunkra az Utazó Planetárium, az Óbudai Sport Kft. aulájában felfújt hordozható kupolája alatt.

Polaris-filmklub az előadóteremben

19:00 Északi szélesség, 51 fok (Grigorij Richters dokumentumfilmje), előzetes regisztrációval

20:00 51 Északi szélesség, 51 fok (Grigorij Richters dokumentumfilmje), előzetes regisztrációval

Programok az észlelőteraszon és a kupolában

21:00 Kulin György emléktáblájának megkoszorúzása. A kitűnő csillagász egyike volt a legeredményesebb hazai kisbolygókutatóknak. Kisbolygó-felfedezései mellett sokat tett az égitesttípus megismertetéséért, kozmikus fenyegetettségünk tudatosításáért.

21:05 Eros, Ceres, Vesta: kisbolygók a láthatáron (Kereszturi Ákos, MTA CSFK)

22:00 Mit látunk a nyári égen? (Sánta Gábor, MCSE)

22:15 Távcsöves bemutató a teraszon és a kupolában

Planetáriumi programok az aulában

20:00 Utazás a bolygók csodálatos világába

20:40 Kozmikus eredetünk felfedezése

21:20 Napszúrás – Az életet adó csillagunk és az űridőjárás rejtelmei

22:00 A Naprendszer felfedezése; A Fény

22:40 Naprendszer határának keresése – IBEX

Rendezvényünk ingyenes, de regisztrációköteles, köszönhetően Óbudai Sport Kft. támogatásának és a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek. Tevékenységünket adományokkal is támogathatják vendégeink.

 

Ajánljuk...