Meteor csillagászati évkönyv 2023

Évkönyvünk ismét sok-sok előrejelzéssel, érdekes ismeretterjesztő cikkel tájékoztat a 2023-as jelenségekről, előrejelzéseket közöl, jeles csillagászok évfordulós megemlékezéseit közli, továbbá cikkeket, beszámolókat a hazai csillagászati intézmények tevékenységéről.

A tagságukat 2023-ra megújító MCSE-tagok, illetve az újonnan belépők az évkönyvet illetményként kapják. A tagdíj összege 2023-ra 12000 Ft (illetménykiadványaink: Meteor csillagászati évkönyv 2023 és a Meteor c. egyesületi lap 2023-as számai). A tagdíjak banki átutalással rendezhetők, a teljes név és cím feltüntetésével: Magyar Csillagászati Egyesület, 62900177-16700448. Lehetséges a bankkártyás fizetés/megrendelés is az MCSE Égbolt webshopjában.

Az évkönyv külön is megrendelhető ill. megvásárolható lesz, ára nem MCSE-tagok számára 4500 Ft + postaköltség. Terjedelme 320 oldal + 8 oldal színes melléklet. MCSE-tagok számára további példányok kedvezményes ára 2500 Ft + postaköltség (közvetlenül az MCSE-től rendelve, a Polaris Csillagvizsgálóban személyes vásárlásra is van lehetőség).  Megrendelés: mcse@mcse.hu. Kérjük megadni a pontos számlázási címet, ezt követően átutalásos számlát küldünk, majd az összeg beérkezése után postázzuk az évkönyvet.

Évkönyvünk november 24-étől személyesen is átvehető a Polaris Csillagvizsgálóban, ahol helyszíni tagdíjfizetésre is van lehetőség. Aki a Polarisban rendezi tagdíját, azonnal kézbe kapja az évkönyvet. A 2023-ra érkező tagdíjfizetéseket folyamatosan dolgozzuk fel. Az évkönyv postázása december 16-án lesz, azt követően január 12-én lesz a következő feladás.

Évkönyvünk kapható lesz a Budapesti Távcső Centrumban és a Makszutov.hu távcsőboltban, továbbá az országos könyvesbolt-hálózatok üzleteiben (az utóbbival kapcsolatban a boltok tudnak felvilágosítással szolgálni).

Cikkek

Hegedűs Viola – Mészáros Szabolcs: Spektroszkópiai égboltfelmérő programok               
Sajósi Benedek – Tarczay György: Asztrokémia, avagy kémia a csillagok között és csillagközi kémia a laborban                                                                                                             
Kiss L. László: Így változott a csillagászat 1946 és 2021 között                                               
Mizser Attila: Száz évvel ezelőtt jött létre a Stella Csillagászati Egyesület                                  

Beszámolók

Mizser Attila: A Magyar Csillagászati Egyesület tevékenysége 2021-ben
Kiss Csaba – Szabó Róbert: A CSFK Csillagászati Intézetének 2021. évi tevékenysége
Petrovay Kristóf: Az ELTE Csillagászati Tanszékének működése 2021-ben
Hegedüs Tibor – Székely Péter: Az SZTE szegedi és bajai csillagászati tevékenysége 2021-ben
Szabó M. Gyula: Az ELTE GAO MKK beszámolója a 2021. évről

Megemlékezés

Szegő Károly (1943–2022)

A címlapon: A Stephan-galaxisötös a James Webb-űrtávcső felvételén (fotó: NASA, ESA, CSA, and STScI).

A képmellékletben található holdfogyatkozás-felvétel készítőjének neve helyesen: Benő Dávid. A felvétel észlelésfeltöltőnkön: https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=95434

Ajánljuk...