Óbudai siker a Csillagászati Diákolimpián

A tavalyinál lényegesen sikeresebben szerepelt a magyar csapat a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián: két bronzéremmel és egy negyedik helyezéssel érkeztek haza.

A diákolimpának ezúttal Rio de Janeiro adott otthont. Az eseményre idén 34 ország küldte el legjobbjait, köztük, immár másodszor hazánk is jelen volt. A nemzetközi seregszemlét megelőző országos Kulin György Országos Csillagászati Vetélkedőn kiválasztott legjobbjaink képviselték Magyarországot. A csapat összetétele: Bécsy Bence, Bókon András, Dálya Gergely, Galgóczi Gábor és Granát Roland. A csapat „vezetői”, a verseny fordulóit a diákok számára előkészítő háttérmunkások: Dr. Hegedüs Tibor, a BKM Csillagvizsgáló Intézet igazgatója és Udvardi Imre, a kulini örökséget  gondozó Könyves Kálmán Gimnázium matematika-fizika tanára.


A magyar küldöttség: Udvardi Imre, Granát Roland, Bókon András, Dálya Gergely, Galgóczi Gábor, Bécsy Bence és Dr. Hegedüs Tibor…

{mosimage}
…és kicsit kevésbé “hivatalosan”, a Cukorsüveg-hegynél

A két felnőtt kísérő a feladatok magyarításán kívül azok szakmai megvitatásán, esetleges korrigálásán munkálkodó IOAA munkabizottságban is aktívan részt vettek. Ezen felül az olimpia szokásrendszerének megfelelően a magyar diákok valamennyi feladatmegoldásának hiteles másolatát is megkapták később, és a nemzetközi pontozóbizottságot ellenőrizendő, maguk is végigpontozták, és az ismertté vált hivatalos pontoktól történő jelentősebb eltéréseknél kiharcolhattak korrekciókat.

A vetélkedés során egyébként senki nem tudhatta, melyik diákja anyagát minősíti éppen, mert minden résztvevő csak egy véletlenszerűen kiadott kóddal azonosított.  Az egyéni összesített végeredmények csak a legutolsó napon váltak ismertté (a csapateredmények valamivel hamarabb).

A magyar küldöttség végül két bronzéremmel (Bécsy Bence és Dálya Gergely) és egy negyedik helyezéssel (Galgóczi Gábor) tért haza. Bókon András és Granát Roland is kiválóan dolgozott, azonban az erős nemzetközi mezőnyben nem sikerült a díjazáshoz szükséges ponthatárt elérniük. A csapatversenyben javítottunk, Magyarország a 14. helyen végzett.

A diákok többsége MCSE-tag, Bécsy Bence, Dálya Gergely és Galgóczi Gábor a Polaris-szakkör tagjai, így mindenképp meg kell említeni a szakkörvezető, Horvai Ferenc nevét is, aki éveken keresztül foglalkozott a diákok képzésével.

Az olimpia honlapja: www.ioaa2012.ufrj.br

Ajánljuk...