Szépül a Polaris – támogatókat keresünk

A gazdasági válság ellenére 2011 eddigi részében sikerült csillagvizsgálónkat kisebb-nagyobb mértékben komfortosabbá tenni, apróbb-nagyobb fejlesztések révén javultak a távcsöves bemutatók technikai feltételei, és az észlelőmunka is kényelmesebbé vált.

Az év elején lecseréltük a kupolában található Fornax-50-es mechanikát egy korszerűbb, Fornax-51-esre. Az új mechanika láthatóan robusztusabb elődjénél, jobban megbirkózik a 200/2470-es refraktor tubusával is. A z új Fornax-51-es mechanikát Sári Pál adományozta csillagvizsgálónknak. Köszönjük  a nagylelkű adományt! (A Fornax 50-es mechanikát is Sári Páltól kaptuk, még 2002-ben).


Ilyen volt – ilyen lett! Sokkal jobb ide bejönni!

Márciusban átalakítottuk az előteret, ahol a korábbinál sokkal kulturáltabban fogadhatjuk tagjainkat és látogatóinkat. A recepciós pultnál intézhetők az MCSE-tagsággal kapcsolatos adminisztratív teendők, itt tájékoztatjuk az érkezőket az aktuális égi látnivalókról, az éppen üzemelő távcsövekről, és itt szerezhetik be az MCSE kiadványait is. A recepciós pult kialakításával új közösségi tér is létrejött, ahol valóban kellemes tartózkodni! Igyekeztünk a lehető legolcsóbban kialakítani a recepciós sarkot. Figyelmes szemlélők felfedezhetik az ismert skandináv lakberendezési áruház termékeit…


Három év után ismét időszerűvé vált az előadóteremre kifestése: munkában Hamvai Antal


A Fornax 51-es mechanika: Sári Pál adománya

A tavaszi programok befejezése után végre mód nyílt az előadóterem és az előtér kifestésére, majd a teraszra néző homlokzat is új színt kapott. A festést Hamvai Antal végezte el, nagy lelkesedéssel és nagy szakértelemmel.

{mosimage}
A Polaris videometeoros kamerájának képét élőben is nyomon követhetik látogatóink az előtérben

Igaz Antal támogatásának köszönhetően új monitor került az előtérbe, melyen a Polaris-meteorkamera működését követhetik figyelemmel az érdeklődők. A monitor az idei Perseida-éjszakán már üzemelt, és sokak számára szolgálhattunk magyarázattal a hazai videometeoros hálózat működéséről.

Készen állunk az őszi-téli évadkezdésre! Kezdődnek szakköreink, indul az észlelőkör, ismét csikorognak az üvegkorongok a tükörcsiszolók keze alatt, októbertől itt lesz a Naprendszer fővárosa, és természetesen várjuk az iskolai csoportokat épp úgy, mint minden érdeklődőt.

Ahhoz, hogy munkánkat minél színvonalasabban folytathassuk várjuk tagtársaink közreműködését a Polaris munkájában – mindenfajta támogatást szívesen veszünk.

Pénzadományokat is örömmel vennénk, mivel a Polaris jelentősen megemelt bérleti díja és az egyre növekvő rezsiköltségek alaposan megterhelik a Magyar Csillagászati Egyesület költségvetését. A munkánkat támogatni kívánó cégek és magánszemélyek a polaris@mcse.hu címen kereshetnek meg minket.

Ajánljuk...