Reneszánsz holdfogyatkozás

Ezen az estén a holdfogyatkozáshoz kapcsolódóan szabadtéri távcsöves bemutatót tartottunk a Polaris-teraszon. A közel három órán át tartó fogyatkozás közben előadásokat halhattak az érdeklődők a fogyatkozásokkal kapcsolatban. A Reneszánsz Évhez is kötődött a program, hiszen hallhatunk Dante csillagászatáról és Mátyás király csillagairól.

Az átvonult hidegfront után hűvös, de nagyon tiszta időben élhettük át a fogyatkozás élményét. A technikai előkészületek után fél 9-kor nyitotta meg az est programját Mizser Attila, ismertetve a holdfogyatkozás égi és földi menetrendjét. Ezt követően Ponori Thewrewk Aurél tartott élvezetes előadást Dante csillagászatáról, elsősorban a Divina Comedia csillagászati vonatkozásairól. Előadónk felhívta a figyelmet, hogy Dante igazi mondanivalója sok esetben is igen érthető csillagászati ismeretek nélkül.

Az előadás végére kezdetét vette a belépés a földárnyékba, így egy időre az égi eseményé lett a főszerep. Kis szünet után Bartha Lajos következett, aki a Mátyás király korabeli magyarországi és egyetemes csillagászatot mutatta be a hallgatóságnak.

Közben egyre sötétebb lett, felsejlett a zenitben a Tejút, így hát eljött az ideje a lézeres csillagkép-ismertetőnek, amit ezúttal Horvai Ferenc tartott, érdeklődők gyűrűjében. A sötét ég nem csupán a holdfogyatkozásnak volt köszönhető, hanem annak is, hogy környékünkön erre az éjszakára szünetelt a közvilágítás (a szélvihar következtében).

A holdfogyatkozást egy napfogyatkozás-beszámoló egészítette ki: Tepliczky Istvántól első kézből hallhattunk az augusztus 1-jei szibériai napfogyatkozás-expedícióról.

A rendezvény során folyamatosan áramlottak az érdeklődők a Polaris kupolájába, és a teraszon felállított távcsövek körül is nagy élet folyt. Többen fotóztak, kráterkontaktusokat mértek. Az eseményre eljött a TV2 és az ATV forgatócsoportja is.

A Hold végül annak rendje s módja szerint visszanyerte alakját, beköszöntött a reneszánsz, a telehold reneszánsza…

MISSING DST IMAGE!!!!

Reneszánsz szépírás: Kerényi Lilla másolja Regiomontanus Csízióját, minden idők legtöbb kiadást megért magyar nyelvű csillagászati művét. Kérésre kézzel írt “névjegyeket” is írt a jelentkezőknek.

MISSING DST IMAGE!!!!

Bartha Lajos a Mátyás király korabeli csillagászatról ad elő, miközben zajlik az égen a fogyatkozás

 Távcsövesek a teraszon

Vincze Iván csillaggömb segítségével magyarázza a csillagképeket 

 {mosimage}

 

Ajánljuk...