Szakkörös kirándulás Bicskén

2008. május 17-én, azaz szombaton Bicskére látogattunk. A Déli pályaudvarnál találkoztunk páran, senki se késett és innentől kezdve Budai Edina és Orgel Csilla koordináltak minket a Nagy Károly Csillagászati Közhasznú Alapítvány rendezvényére (Horvai Feri szakkörvezető ekkor már Bicskén volt). A rövid vonatút után egy szintén nem túl sokáig tartó, kellemes kis séta következett, és csapatunk megérkezett a birtokra.

A meleg májusi napsütésben megpihentünk a mauzóleum romjai mellett, majd megtekintettük a csillagdát (illetve a romjait) és elszántan keresni kezdtük a valaha létező kutat. Sajnos nem találtuk meg. Bejártuk a növényzetben gazdag területet Feri vezetésével, aki szakkörön már részletesen felvázolta Nagy Károly tevékenységét, illetve ránk maradt hagyatékait, és azok történetét.

 

Mikor elérkezett az ideje, hogy lemenjünk a városba – talán csak valami különös véletlen folytán – a művelődési ház (Petőfi Művelődési Központ) egyik kedves dolgozója minket is leszállított a kocsi platóján a padokkal és az asztalokkal együtt. Ezek után a Korona étterembe tértünk ebédelni/vacsorázni, az étkezést befejezve pedig átvonultunk a bicskei művelődési ház elé.

 

Itt megjelent a helyi értelmiségiek java-része, így a nagy létszámú szakköri különítménnyel kiegészítve szinte egy tömeg figyelte az előadásokat. Az elsőt Boros-Oláh Mónika tartotta a Naprendszerről, míg a másodikat Kereszturi Ákos az élet kialakulásának lehetséges feltételeiről. Mindkettő nagyon érdekes és nagyon jó volt, el is nyerte a közönség tetszését. A program keretein belül az összegyűlt nép számára lehetőség nyílt a Hold és a Szaturnusz távcsöves észlelésére is. Az ifjabbaktól az idősebbekig, a csillagászat iránt fogékonyak hosszú sora kígyózott a műszerek előtt.

{mosimage} 

A hazaút zökkenőmentesen zajlott az új típusú vonaton, és a kalauz jókívánságai után azt is megosztotta velünk, hogy a mosdóban bizony mindkét nagy piros gomb SOS jelzés céljából lett felszerelve. Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, aki ott volt, hogy együtt tölthettünk egy ilyen kellemes, nyugis, csillagászati délutánt, estét.

Ajánljuk...