Holdfogyatkozás: négyszáz látogató a Polarisban

A fogyatkozásra kellemes, meleg nyári estén készülődhettünk az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Az érdeklődés óriási volt, hiszen az éjszaka során 400 látogatónk volt, négyszáz érdeklődő, a tudományok iránt fogékony embernek mutathattuk meg az éjszaka csodáit. A Hold fogyatkozását a kupolában elhelyezett nagy távcsővel és 6 kisebb-nagyobb hordozható teleszkóppal mutattuk meg az érdeklődőknek. Voltak, akik elhozták saját távcsövüket, és voltak, akik komoly fényképezőgépekkel érkeztek, hogy megörökíthessék a nyár legszebb csillagászati jelenségét. A távcsövezés mellett előadásokat is tartottunk a teraszon, melyekben ismertettük a jelenség okát és „menetrendjét” és tájékoztattuk a hallgatóságot a holdkutatás legújabb eredményeiről a NASA LRO szondájának fantasztikus felvételei, videói kommentálásával. Csillagászati rövidfilmeket is vetítettünk a Polaris „kertmozivá” átalakult teraszán, egészen 23 óráig, amikor a fogyatkozás már végéhez közeledett, és a Hold lassan kezdte visszanyerni ezüstös fényét.

{mosimage}
Karli Gyula Sámuel felvétele a Pók utcai lakótelepről készült

A Polaris önkéntesei közül 12 fő segítette az esti bemutató zökkenőmentes lebonyolítását, köztük az új generáció, szakköröseink is képviseltették magukat. A holdfogyatkozás médiaesemény is lett, az országos kereskedelmi televíziók (RTL Klub, TV 2,  ATV) mellett a Magyar Rádió is tudósított az eseményről, illetve segítette a jelenség megismertetését.

A Polaris-beli rendezvénnyel párhuzamosan a Hármashatár-hegy legtetejére is kitelepültünk távcsöveinkkel, mintegy száz érdeklődő láthatta a fogyatkozást, amihez Budapest csodálatos éjszakai panorámája szolgált díszletként. A Margitsziget pesti felé néző partján Bartha Lajos tartott távcsöves bemutatót, Biró Zsófia pedig arról számolt be, hogy a Gellérthegyen is érdeklődők sokasága figyelte a jelenséget. Ladányi Tamás nagyon látványos felvételt készített a Parlamentről és a fogyatkozó Holdról.

Az este folyamán láttuk a Nemzetközi Űrállomás átvonulásait is – kevesen tudják, hogy az űrkomplexum szabad szemmel is könnyen észrevehető, mint lassan vonuló fényes csillag, csak tudni kell, hogy mikor és hol kell keresni. Ebben és minden más égi látnivaló megismerésében szívesen segítünk a Polaris Csillagvizsgálóban!

 

 

Ajánljuk...