Van új a Nap alatt: napfordulós Nap-bemutató és szolárgráf-készítés a Polarisban

Egyre aktívabb a Nap, egyre több jelenséget figyelhetünk meg rajta, amint közeledünk az esedékes naptevékenységi maximumhoz. Napfoltok, fáklyák, protuberanciák várnak ránk! Vajon lesz akkor folt a Napon, amit még szabad szemmel is észreveszünk (biztonságos szűrővel)! Mi tudunk a naptevékenységről? Előrejelezhetők a napkitörések? Mi fán terem az űridőjárás? Ön is látta a november 5-i sarki fényt?

A Nap biztonságos megfigyelésehez számos lehetőség van a Polaris Csillagvizsgálóban. A kupolában álló 20 cm-es lencsés távcsövünkkel fehér fényben figyelhetjük meg a Nap fotoszféráját, Herschel-prizma segítségével. A napfoltok finomszerkezetét épp úgy láthatjuk, mint a napfelszín “szemcsézetét”, a granulációt. H-alfa naptávcsövünkkel központi csillagunk különleges jelenségeit figyelhetjük meg, különleges látványt nyújtanak a “naplángok”, a protuberanciák. A látvány sokkal izgalmasabb, a Nap valóban fortyog H-alfában! Mit mutat egy hintaló Napunkból? Ez is egy biztonságos napmegfigyelési módszer, a kivetítés elvén működik. Mérjük az időt napórával! Ez is napmegfigyelés… Vajon bármiféle távcső nélkül is sikerül napfoltokat észrvennünk? Szerencse dolga, mindenesetre a fokozódó naptevékenységgel egyre nagyobb az esély óriási foltcsoportok megjelenésére. Természetesen ezt is csak biztonságos napszűrővel próbálhatjuk ki.

A távcsöves Nap-bemutatóra december 22-én, pénteken 10:30-12:30 között várjuk az érdeklődőket. Regisztráció: https://regisztracio.mcse.hu

Ehhez kapcsolódva szolárgráfot is készíthetnek azok, akik hozzánk látogatnak, vagy itt maradnak a bemutató után.

Hogy mi is az a szolárgráf? A Nap útjának megörökítése egy rendkívül hosszú expozíciós idejű felvételen – ideálisan két napforduló között. Ehhez nincs másra szükség, mint egy pici lyukkal ellátott, zárt csőre és fotópapírra, valamint ideálisan egy déli kilátású helyre, ahova majd kihelyezzük azokat.

Ha kivárjuk a hat hónapot, és szerencsések vagyunk (a dobozunk nem ázott be, nem tépázta meg egy madár, nem nézték veszélyes tárgynak és így nem távolították el) művészi fotókat látunk majd a fotópapírokon.

Szolárgráf-készítés: december 22-én, pénteken, 13:00-15:00 óra között. Regisztráció: https://regisztracio.mcse.hu

Ajánljuk...