A hónap észlelése: 2023. november

Hosszú idő után ismét látványos sarki fényben gyönyörködhettünk. November 5-én ismét vöröslött az északi égbolt – 2003. november 20-a óta nem láttunk ennyire fényes északi fényt hazánk egén.

A sarki fényhez hasonlóan a közösségi felületek is valósággal felizzottak. Sokan felfigyeltek a jelenségre a laikusok közül is. A mobiltelefonoknak köszönhetően sokan fényképezték is a jelenséget, azonnal megosztva az élményt ismerőseikkel. 

Ezen a napon meteorológusként a ferihegyi irányítótoronyban voltam szolgálatban. Sötétedéskor láttam, hogy sarki fény jelent meg a kamerákon, és bár ekkor szabad szemmel még nem volt látható, fényképen (ISO 400, 30 s expozíció) megjelent a vöröses derengés észak felé. Nem sokkal később már szabad szemmel is látható volt a sarki fény erőteljes kifényesedése, eleinte gyorsan változó szürkés-lilás sávokként, majd egybefüggő, vöröses fénylésként. Ez fokozatosan kiterebélyesedett, a Nagy Göncöltől kiindulva kelet felé a Capellán is túlnyúlt, vagyis ~70-80° volt a szélessége, a magassági pedig elérte a 30-35°-ot. Fényképeken (ISO 200, az első 30 s, a másik kettő 20 s expozíció) a nyugatra eső felének teteje kezdetben lilás, míg a többi része narancsos-vöröses színű volt, a horizont közelében zöldes átmenettel. Nem sokkal később, a jelenség halványodásával viszont az egész egységesen lilásvörös színű lett. https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=104677

Hérincs Dávid felvétele a november 5-i sarki fényről (17:09 UT).

Lássunk egy klasszikus leírást a műfaj nagymesterétől, Keszthelyi Sándortól, aki így élte át a jelenséget a Vas vármegyei Bucsu községből:

Hajnalban és reggel kiadós eső hullott. Délelőtt és délután kék ég, napsütés volt. Tiszta légkör lett, kiváló vízszintes látástávolsággal. Alig vártam, hogy besötétedjen. A C/2023 H2 (Lemmon)-üstököst szerettem volna nézni látcsővel, utána meg változó fényű csillagokat terveztem figyelni. A vasi Bucsu településen a lakásból 17:40-kor (minden időadatom KözEI-ben) kinéztem, de még nem volt teljesen sötét. Megnéztem mikor lesz az: 18:15-kor érdemes majd kimenni, akkor kellően sötét lehet.

Az üstökös pontos helyét akartam megnézni az asztali számítógépemen, amikor a képernyő jobb alsó sarkába bejött egy kis üzenet:
\”Hahóóó! Sarki fény riadó van! Tünés ki az ég alá, ha csak teheted! \”Tepliczky István írta 17:45-kor. Mellé tett egy fényképet is, amely a Kassa mellett lévő Debrőd észak felé néző kamerája készített, és azon már ott volt a lilás színű sarki fény. Kirohantam az udvarra, majd a kert közepére. Az ég felhőtlen volt, északnyugat felé még némi alkonyati fény derenget. Azonban északi irányban semmi különös nem látszott.

Visszamentem a lakásba és a számítógépen megnéztem az általam gyakran felkeresett National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) oldalon a mágneses aktivitást.
https://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index?
Itt a Planetary K-indexet 3 óránként frissítik 0-tól 9-ig erősség közötti értékekkel. 09:00-12:00 és 12:00-15:00 UT közötti oszlop 6-os volt. Ez már tényleg reményt ad a sarki fényre! (Később a 15:00-18:00 UT-kori érték 7-esre nőtt!). Gyorsan felhívást írtam a Facebookra, a saját nevemből indítva (megismételve Tepliczky riasztását is), így 880 ismerősöm olvashatta, hogy sarki fény látszódhat.

[Szemán Viktor debrődi kamerája jóval keletebbre van (tőlem 4,5 fokkal keletebbre), ott már beállt a sötétség. Az első színes fénylések 17:27-kor jelentek meg, 17:40-től erősödött a látvány (alul vízszintesen zöld alapfény, felette függőleges vöröslilás oszlopok mozogtak). 18:08-kor robbant be a fénylés: erősen, fényesen, színesen pompázott, akkor már a Göncölszekér magassága fölé nyúlva.]

További közléseket írtam, vagy továbbítottam a Facebookra.
Felhívtam a figyelmet a Kp index erős voltára.
A Prédikálószék észak felé néző webkameráján is már piroslott az ég alja.
Alsópetényben, a Prónay kilátó északi kameráján \”mozog a vörös sarki fény oszlop jobbról balra\” – írtam.
\”Kőszegi-hegység. Kendig-csúcs Ny-i webkameráján pompás vörös-lilás sarki fény volt 18:09-től, aztán egyre erősebben, magasabban. Most még nézhető, mint egy mozifilmet, húzgálva az alsó csúszkát! https://www.idokep.hu/webkamera/ha1kyy2 \”
\”Még bőven Európa északi része felett húzódik a sarki fény sávja! Ne aludjon senki ma éjjel!
https://services.swpc.noaa.gov/images/aurora-forecast-northern-hemisphere.jpg?

Jöttek reagálások. Mások is észrevették az internetről más webkamerákon a vörös fényt. A helyszínek: Hajdúszoboszló, Isaszeg, Békéscsaba, Gomba, Gyöngyöstarján, Fonyód, Bóly, Pécs (reagáltam: \”Fantasztikus! Pécs felett, a Mecsek vonulata felett tombol a sarki fény! Elhomályosítja a fénye a Nagy Göncölt!\”). Utóbbinál világossá vált, hogy a sarki fény láthatósága a legdélibb országrészekre is kiterjed, Ennek fele sem tréfa!

Sőt már voltak, akik nem a net által nézték a sarki fényt, hanem kimentek az ég alá és élőben látták. Visszajeleztek az ismerőseiknek. A helyszínek: Szigliget, Békéscsaba, Budapest. Meglepő, hogy a főváros belső területeiről is látták és fotózták!

18:05-kor beöltöztem, most már mobiltelefont is vittem magammal. Kimentem a füves kert közepére. 18:07-kor már kellően sötét volt. Az ég tiszta, csillagokkal teli volt, a Tejút is látszott. Északi irányban valami vöröslés derengett. És akkor a döbbenet: 18:09-kor az északponttól 4-5 fokkal balra egy széles, 2 fokos vastagságú erős narancsvörös sáv jött alulról felfelé, legalább 10 fok magasságig. A fénylő oszlop 1 perc múlva eltűnt. Gyorsan bekiabáltam Sragner Mártának, hogy ő is jöjjön ki. Mire kiért a kertbe, már bíborvörös lett az északi ég alja. Nagyon beindult a fénypompa! Vörös és bíbor pamacsok jöttek elő, a Göncölszekérnél, a Capellánál és közöttük is. Téglalap alakúak mezők voltak és függőlegesen csíkozottak. 1-2 percig látszódtak, kicsit mozogtak, előjöttek, elhalványodtak. Egy nagyobb (10-12 fok széles és 5-6 fok magas) vörös színű terület is kifejlődött jobbra, jó magasan, 30 fokkal a horizont felett. Ez függőlegesen csíkozott, függönyszerűen redőzött volt. Majd kisebb mezők, foltok, csíkozott részek fejlődtek ki és tűntek el, vagy máshová mozdultak el. Tiszta Izland, vagy Alaszka életérzése! Mártával kiabálva gyönyörködtünk! Állandóan változott a \”műsor\” leginkább a Göncölszekér jobb széle (azaz a szekér négy csillaga) és az Alfa Aur (Capella) volt a két csomópont! Egy-egy pillanatra olyan erős volt a fény, hogy fényesebb csillagokat elhalványított! 18:21-kor az egész jelenség megszűnt. A 12 perces jelenségsorozattól teljesen elképedtünk! Pár percig várakoztunk, majd visszamentünk a lakásba. Az eddig történteket megírtam a Facebookra, hogy valóban sarki fény látszott. Talán szünet van és folytatódik a jelenség.

Már kint a jelenség zajlása közben, majd később is felhívtam néhány ismerőst mobiltelefonon. 18:13-kor Mizser Attilát (a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát), 18:14-kor Mitre Zoltánt (a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi tagját), 18:14-kor Kara Bulcsú Benedeket (Győr), 18:15-kor Keszthelyi Bernadett-tet (Győr), 18:17-kor Vértesi Esztert (Szigliget), 18:19-kor Tepliczky Istvánt (Budapest), 18:19-kor Újvárosy Antalt (Jósvafő), 18:46-kor Fodor Antalt (Sülysáp), 19:49-kor Keszthelyi Ritát (Pécs).

Nem fényképeztem, Viszont többször szöveges beszámolót írtam a Facebookra, izgatott, sőt zaklatott stílusban.
Először ezt: \”Puszta szemmel láttuk a gyönyörű sarki fényt 18:09-től 18:20-ig. Szombathely és Kőszeg közötti Bucsu településről, a kertünkből pompásan látszott! 18:09-kor egy széles narancsvörös oszlop ment felfelé, de 1 perc múlva eltűnt. Utána bíborvörös lett az északi ég alja. Majd vörös és bíbor pamacsok jöttek elő, a Göncölszekérnél, a Capellánál és közöttük. Téglalap alakúak mezők voltak és függőlegesen csíkozottak. 1-2 percig látszódtak, kicsit mozogtak, előjöttek, elhalványodtak. Tiszta Izland, vagy Alaszka életérzése! Mártával kiabálva gyönyörködtünk! Állandóan változott a \”műsor\” leginkább a Göncölszekér jobb széle és az Alfa Aur (Capella) volt a két csomópont! Egy-egy pillanatra olyan erős volt a fénye, hogy csillagokat elhalványított! 18:21-kor az egész jelenség megszűnt. Reméljük csak szünet! (Néhány embert felhívtunk mobiltelefonon, elnézést a zavargásért!)\”

Másodszor ezt: \”Bucsui folytatás: a szünet megvolt. Újra van valami északi fény! 18:40-kor sok bíborvörös fénylés látszik, de gyengén. Aztán ezek is gyengülnek. (Márta szobaablaka északkelet felé néz: belülről a szobából is látja a sarki fényt!) Kinn a kertben: még gyenge lilásvörös az északi ég! Plusz az északi ég legalján 5-6 fokos sávban zöldesszürke fénylés van egészen hosszan. Persze kiválóan tiszta, nagyon jó átlátszóságú falusi ég alatt vagyunk.\”

Harmadszor ezt: \”19:19-től 19:35-ig bámultam észak felé (kiválóan tiszta, sötét, vidéki ég alatt, szép csillagos az ég, alul is, fenn meg a Tejút húzódik kelettől nyugatig). Most nem láttam vörös, lilás, bíbor fényeket sehol. Viszont az északi ég alja 6-7 fok magasban és 20-30 fok szélesen furcsa szürkés-kékes zöld derengést mutat. Pont abban az irányban van Kőszeg, ami kisváros és ennyire még bágyadt estéken sem szokott világosítani. Úgyhogy ez talán még a sarki fény alapfénye. Vagy nem. Reméljük, még viszontlátjuk az északi fényt!\”

Már érkeztek gyönyörű sarki fényes fényképek. Az ország minden részéből kamerák, fényképezőgépek, okostelefonok segítségével fotózták és közzétettek képeket. Ezek közül például egy megye/vármegye: \”Vasból a sarki fényt fotózzák Szombathelyről is (Mitre Zoltán, Szakály Nikoletta), Szombathely-Petőfitelepről (Hegyi Norbert), Szombathely-Herény csillagvizsgálójából is (Kovács József), Kisunyomból (Szalai Péter), Kőszegfalváról (Szendrő Xavér), Ispánkról (Bajzik Lilla)!\”

Bucsuban 21:09-21:16-ig szomorúan vettem észre, hogy az eddig felhőtlen ég változott. Az északi ég alja északnyugattól északkeletig befelhősödött. A 45 fok magasra feltorlódott felhőzet miatt nem láthattam az északi fényt, amely – mások híradásai szerint – ha gyengén is, de még előjött más helyeken. 22:00-22:05-ig ismét kimentem a szabadba. Akkor már az ég 95 százaléka felhős volt. 4-5 csillag látszott csak erre-arra.

Elaludni nem tudtam és nem is akartam. Nézegettem a szép vörösre festett csodálatos felvételeket. A Planetary K-index is visszacsúszott 5-re. 01:30-01:40-ig a szabadba kinéztem. Észak felé csillagos volt az ég. Sarki fény már nem volt érzékelhető. Felkelt a Hold, habár délkelet felé felhőzet mögé rejtőzött. 02:25-02:35-ig már teljesen felhőtlen lett az egész ég: A Leo-ban lévő Hold szépen sütött, a kert füvére árnyékot vetett. Észak felé néztem, de sarki fény már nem volt. Most már aludni akartam. 03:00-kor ez sikerült is.

Ajánljuk...