Kezdődik a szakköri szezon a Polaris Csillagvizsgálóban

Ismét kezdődik a szakköri szezon az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban: gyermek-, ifjúsági- és észlelőszakkört indítunk. A részvétel feltétele a csillagászat iránti érdeklődés és az MCSE-tagság.

Gyermekszakkör 8-12 éveseknek

Szeptember 29-én ismét indul a „kisszakkör” a Polaris Csillagvizsgálóban, a 8-12 éves korosztály számára. Az első szakköri foglalkozás kezdési időpontja 17:00 óra, a helyszín a csillagvizsgáló előadóterme, az észlelési gyakorlatokat a kupolában és a teraszon folytatjuk.

Nálunk legózni is lehet. Szakköröseink és az Apollo-11.

A szakköri foglalkozásokon, melyeket csütörtökönként tartunk, elméleti és gyakorlati ismereteket is elsajátíthatnak a gyerekek. Alaposan megismerkedünk Naprendszerünk égitesteivel (különös tekintettel az aktualitásokra), a csillagok világával, és Világegyetemünk felépítésével. Megtanulunk tájékozódni az égbolton, megismerjük a csillagképeket, és alapvető távcsöves ismereteket szerezhetünk. Röviden áttekintjük a csillagászat történetét, megismerkedünk a legnagyobb csillagászok életével és munkásságával. A gyermekszakkört Tóth Krisztián vezeti.

A szakkörön való részvétel alapfeltétele a Magyar Csillagászati Egyesületi tagság, belépés a helyszínen vagy on-line felületen. A kedvezményes ifjúsági tagság díja 5000 Ft/naptári év. A tagsággal járó illetménykiadványokat visszamenőleg biztosítjuk.

Ifjúsági szakkör a 13-19 éves korosztálynak

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló ifjúsági szakkörét a 13-19 éves korosztály számára ajánljunk. Az első foglalkozás szeptember 15-én 18:15-kor kezdődik. Ha érdekel a csillagászat és az űrkutatás, itt a helyed! A szakkört Horvai Ferenc vezeti Haris-Kiss András közreműködésével.

A Polaris Csillagvizsgálóban 2001 óta rendezünk ifjúsági szakkört a középiskolás korosztály számára. A szakkörre minden csillagászat iránt érdeklődő középiskolást szívesen várunk. A szakkörön a diákok előadásokat hallhatnak általános csillagászati, űrkutatási témákról, illetve aktuális eseményekről, felfedezésekről. Az előadásokat sokszor az adott témával részletesebben foglalkozó meghívott előadók tartják, de a szakkörösök is rendszeresen vállalnak kiselőadásokat az őket érdeklő területekről.

Irány az űr, Polaris-szakkör! Balról jobbra: Szabó Botond, Rab Fanni, Haris-Kiss András és Sas Csanád. Ez a csapat nyerte meg a MANT 2021-es “Irány az űr” vetélkedőjét.

Az érdeklődők megismerhetik a csillagképeket, megtanulhatják a távcsövek használatát. Az új tanévben is több kirándulást szervezünk az ország különböző pontjaira, hogy az adott település csillagvizsgálóját, csillagászati vonatkozású emlékeit felkeressük. Emellett igyekszünk minél több alkalmat találni arra, hogy a várost elhagyva, a fényszennyezés-mentes, csillagos ég alatt végezzünk észleléseket.

Szakköröseink részt vehetnek a Polaris Csillagvizsgálóban tartott bemutatásokban, illetve a csillagvizsgáló távcsöveivel megfigyeléseket végezhetnek. A középiskola sikeres befejezését követően is sokan visszajárnak a foglalkozásokra, több szakkörösünk nyert már felvételt az ELTE Csillagász Szakára. Számos szakkörös ért el szép eredményt hazai és nemzetközi versenyeken (pl. ESO vagy csillagászati diákolimpiák). A részvétel a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai számára ingyenes.

Az első foglalkozás tehát szeptember 15-én (csütörtökön) 18:15-kor kezdődik. Itt iratkozhatnak be az újonnan jelentkezők az MCSE-be is, mivel a szakköri részvétel feltétele a (kedvezményes) ifjúsági tagság, melynek összege 2022-re 5000 Ft. A tagsággal járó illetménykiadványokat visszamenőleg biztosítjuk. 

Észlelőszakkör – mindenkinek

Bármely korosztály tagjait szeretettel várjuk a havi rendszerességgel, szombati napokon megrendezett észlelőszakköri foglalkozásokon. Az idei évadnyitó foglalkozást október 1-jén tartjuk.

Török Tünde napészlelés közben, a Polaris kupolájában.

Sokan vagyunk, akik gyermekkorukban érdeklődtek a csillagászat iránt, de a tanulás, egyetem, munka, család mellett csak felnőttként jutott időnk és energiánk, hogy ezt a bennünk szunnyadó érdeklődést ismét felélesszük. Milyen távcsövet válasszunk? Hogyan tájékozódjunk az égen? Milyen megfigyelési területeken dolgozhatunk? Végezhetünk-e az óriástávcsövek árnyékában tudományos értékű munkát? Hogyan mutassuk be az égbolt szépségeit barátainknak? Mindezekre és számos más, csillagászattal kapcsolatos kérdésre igyekszünk válaszolni a XII. Észlelőszakkör alkalmain.

Belépés az MCSE-be online felületen

 

Ajánljuk...