Asztrofotós szakkör a Messier-objektumok éve jegyében

A csillagos égbolt fényképezése napjaink egyik legizgalmasabb, szinte beláthatatlan távlatokat nyújtó elfoglaltság az amatőrcsillagászok körében. A Polarisban a téma iránt érdeklődő kezdők és haladók számára tartunk szakkört, amely személyes találkozási lehetőséget nyújt az asztrofotográfia szerelmesei számára.

A januári összejövetelre meghirdetett előadás az időjárás miatt elmaradt. Azok, akik akkor a csúszós, havas utak miatt nem tudtak eljönni, ugyan lemaradtak a spontán kialakult nagyszerű eszmecserékről, élménybeszámolókról, most azonban lesz alkalmuk pótolni a hiányzást.

200 évvel ezelőtt hunyt el Charles Messier (1730-1817), aki saját korában elsősorban üstökösfelfedezései révén vált ismertté. Ha a francia csillagász hosszú élete során csupán üstökösöket fedezett volna fel, már az is elegendő lett volna ahhoz, hogy beírja nevét a csillagászat nagykönyvébe. Korának legeredményesebb üstökösvadászaként tucatnyi üstököst fedezett fel, és ennél sokkal többet észlelt. Messier-nek egyetlen üstököse sincs, amely rendszeresen visszatérve elkápráztatná a Föld lakóit. Nevét a mai amatőrcsillagászok számára sokkal inkább őrzik a katalógusában felsorolt fényes és népszerű mély-ég objektumok. 2017-ben egyesületünk is Charles Messier-re emlékezik. Ezért kértük fel Sánta Gábort, a Meteor mély-ég rovatvezetőjét, hogy meséljen nekünk Messier-ről, és felfedezéseiről. Gábor a mély-ég objektumok és az üstökösök igen tapasztalt megfigyelője. Szakmai érdeklődése azonban túlmutat galaxisokon, csillaghalmazokon, ködökön, üstökösökön. Alapos ismerője Messier (és több más csillagász) munkásságának is. Gyertek el, és adózzunk röviden Messier emlékének, és nem utolsósorban legyetek részesei az azt követő (szokásos) kötetlenebb beszélgetéseknek.

Az MCSE asztrofotós szakkörének következő foglalkozását 2017. február 3-án (pénteken) 19 órakor tarjuk a Polaris Csillagvizsgálóban.

A szakkörön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság, amellyel anyagilag és erkölcsileg is támogatják a magyar amatőrcsillagász mozgalmat.

Ajánljuk...