Napészlelési módszerek

 

Mindenkinek más a technikai felszereltsége és más körülmények között tudja végezni a maga észlelései programját. De az alapok azért mégis csak egy tőről fakadnak.

Alább az Amatőrcsillagászok kézikönyvének Napészleléssel foglalkozó fejezetének online változata olvasható PDF formátumban.

NAPÉSZLELŐK KÉZIKÖNYVE

A fenti oldalakat átolvasva nagyon sok mindenre választ kaphatunk (mivel, mikor, hogyan, miért)

Látható, hogy már igen egyszerű módszerrel, nagyon minimális technikai eszközzel is rendszeres észlelést (észlelői programot) végezhetünk. Ez a szabadszemes napfoltmegfigyelés. Ehhez mindössze egy “napfogyatkozás néző szemüveg” szükséges (hátha megmaradt 1999-ből, de a  távcsőboltokban is beszerezhető), vagy pár négyzetcentiméternyi vizuális napszűrő fólia kemény kartonlapba biztonságosan befoglalva, ceruza és egy – alább letölthető – “szabadszemes észlelőlap”. A szabadszemes napfoltok vadászata nem igényel több időt napi néhány percnél.

Ha valakinek távcsöve is van (lencsés, tükrös vagy éppen valamilyen speciális “naptávcső”), akkor már más élményben lehet része. Már egészen kis távcsövek is izgalmas részleteket mutatnak meg a szerencsére egyre több és nagyobb napfoltokból. Ez a vizuális, távcsöves napfolt megfigyelés.

Nagyon fontos, hogy soha ne nézzünk a Napba távcsővel megfelelő szűrők és megfelelő óvatossági rendszabályok alkalmazása nélkül!

Bánfalvy Zoltán részletfelvétele 2013 május 1-én a 11734-es foltcsoportról

Bánfalvy Zoltán részletfelvétele 2013 május 1-én a 11734-es foltcsoportról

 


Tudom, hogy nagyon sokan szokták a napot így “megnézni”, észlelni. Fantasztikus élmény! De az emlék elszáll. Örökítsük meg a látottakat, például rajzoljuk le. Kell hozzá egy – alább letölthető – napészlelő lap, egy rajztábla, puha ceruza és egy kis szabadidő. Sokan meg sem próbálják a rajzolást az “úgy sem tudok rajzolni, nincs kézügyességem hozzá” felkiáltással, pedig nem ördöngösség, könnyen elsajátítható, sőt fejleszthető. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki.Ha a távcső mellett rendelkezünk még valamilyen képrögzítő eszközzel is, akkor jöhet a fotografikus napfoltmegfigyelés. Ha a hagyományos-, digitális fényképező gépünket, webkameránkat, egyéb képrögzítő ketyerénket a távcsövünkhöz csatlakoztatjuk, “egészen pontosan” örökíthetjük meg a látottakat. Azonban fontos, hogy az észlelés során ekkor is lejegyezzük a legfontosabb adatokat, valamint tetszés szerint a látottakat, megjegyzéseinket.Ha az észlelőlapot kitöltöttük, elkészültünk rajzunkkal, fotónkkal, töltsük fel a Magyar Csillagászati Egyesület észlelésfeltöltő archívumába a http://eszlelesek.mcse.hu oldalon. Itt rögtön meg is oszthatjuk ezeket másokkal!Észleléseinket beküldhetjük az MCSE Napészlelő Szakcsoportjához e-mailben vagy postán is, lehetőleg minden hónap 6-áig (az előző havit).

A szakcsoport vezetője Hannák Judit.

Cím: 1042 Budapest, Petőfi utca 24. 9/27
E-mail: nap@mcse.hu, vagy hannak.judit@gmail.com
A megfigyeléseket legalább 300 dpi minőségben kell bescannelni.

Az észlelőlapok a következő linkekről közvetlenül letölthetők (vagy az észlelésfeltöltő oldaláról is):

Szabadszemes észlelőlap

Normál napészlelő lap (109 mm-es korong)

Hidrogén-alfa napészlelő lap

Kistávcsöves napészlelő lap (binokuláros megfigyelésekhez)

Ajánljuk...