Pleione 1.0

A Pleione 1.0 egy olyan alkalmazás, amely segít az ég alatt a változócsillagok megtalálásában és az észlelőtérképek megjelenítésében.1984 óta végzek csillagászati megfigyeléseket. Elsősorban a változócsillagokat észlelem vizuálisan.

2007-2011 között a Nagyváradi Egyetemen voltam diák, számítástechnika szakon. Ez a második egyetemi végzettségem. Munka és család mellett szinte minden szabadidőmet a tanulásra, felkészülésre fordítottam. Sokkal kevesebbet észleltem, de hát valamit valamiért.

Az utolsó évben elérkezett a vizsgamunka témájának kiválasztása. Mivel szabad kezet kaptunk ezzel kapcsolatban, ki lehetett választani, mit akarok csinálni (természetesen a témavezető tanár jóváhagyásával). Egy csillagászati program elkészítése mellett döntöttem.

Ezzel egy régi vágyamat próbáltam kielégíteni: egy olyan alkalmazást akartam, amely a változók – vizuális – észlelését könnyíti meg.

Régebben, amikor még az AAVSO térképeket nem lehetett csak úgy tetszés szerint generálni, előfordult, hogy bizonyos csillagokról nem volt csak például ’d’ térkép, amin ráadásul egyetlen szabad szemes csillag sem volt. Ekkor elő kellett venni egy csillagtérképet és megkeresni a változó koordinátái alapján a kérdéses égterületet. Aztán jöhetett az észlelés.

Tehát egy olyan alkalmazást akartam készíteni, amely alkalmas a változók keresőtérképének generálására – a planetárium programokhoz hasonlóan – és az észlelőtérképek megjelenítésére – akár csak egy képkezelő program -; az észlelés elvégzése után lehetőséget ad az észlelés rögzítésére; végül lehessen vele jelentéseket készíteni.

Így született meg a Pleione 1.0, mely a http://pleione.freewb.hu/ oldalról szabadon letölthető.

Ajánljuk...