Kulin-vetélkedő Tatán

Az V. Kulin György Országos Csillagászati Vetélkedő 2011 decemberében indult. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete és a Magyar Csillagászati Egyesület hirdette meg a vetélkedőt. 

Három írásbeli forduló előzte meg a tatai döntőt, amelyre 35 csapat nevezett be a határainkon belülről és kívülről is. A három elődöntőben szoros verseny alakult ki a csapatok között, és minden régióból egy győztes jutott be a döntőbe. Hat csapat Magyarországról, egy a Felvidékről és egy Erdélyből. Így összesen nyolc háromfős csapat mérte össze a tudását Tatán. Nehéz dolguk volt a felkészítő tanároknak, hiszen egy olyan „tantárgyból” hozták versenyre a gyerekeket, amit az általános iskolában nem tanulnak. A Nemzeti Alaptanterv a csillagászatot teljesen kihagyta a környezetismeret és a földrajz tantárgyakból. A gyerekek tudásán szerencsére ez nem látszott, meglepően könnyedén oldották meg a nehezebbnél nehezebb feladatokat.

A csapatok előzetes házi feladatot is kaptak. Egy képzeletbeli jövőbeni űrexpedíció tagjaiként összegezniük kellett, hogy mennyire volt sikeres a küldetés, és sajtótájékoztatót tartani az űrutazásukról. Ehhez minden csapatnak öt perc állt rendelkezésre, és a bemutatót projektorral kivetített prezentáció tehette színesebbé.

A döntő délelőtt 10 órakor kezdődött Tatán, a Kőkúti Általános Iskola aulájában. A zsűri tagjai: Dr. Jankovics István Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója, Dr. Hegedüs Tibor Bajai Csillagvizsgáló Intézet igazgatója és Koch Róbert igazgatóhelyettes a házigazda Kőkúti Általános Iskolából.

Az első feladatban különböző állításokról kellett eldönteni, hogy igazak vagy hamisak. Ez a közönség számára is látványos volt, hiszen a tanulók egy kis táblácska felmutatásával szavaztak. A többi versenyfeladatot írásban oldották meg a gyerekek.

 

A második körben a Vénusz, a Hold és a Mars jellemzői voltak egy borítékban, amit szét kellett válogatni. Természetesen olyan állítások is szerepeltek közöttük, amelyek egyik égitestre sem illettek. Az előző fordulók kérdéseiből állt össze a totó, a verseny harmadik feladata. Ezt követően kis apró csillagocskákból csillagképet ragasztottak egy kék papírra. A feladatok között pihenésképpen egy-egy csapat bemutatta a sajtótájékoztatóját, ezután büféasztal várta a gyerekeket. Délben átvonultak a csapatok a Posztoczky Károly Csillagvizsgálóba, ahol bográcsban főtt ízletes pörkölt várta őket. De nem kezdhettek hozzá az ebédhez, mert előtte egy játékos feladatlapot kellett kitölteniük, természetesen ennek a pontszáma is beleszámított a versenybe. Ezt egy rejtvény megoldás követte, melynek – aktualitása miatt – Vénusz-átvonulás volt a megfejtése. Majd kakukktojás kiválasztós feladat következett. A csillagvizsgálóban a feladatmegoldás során a felkészítő tanárok szigorúan csak a kupolában tartózkodhattak! A szieszta idején Napot is nézhettek a csillagvizsgáló távcsövén keresztül. Gyönyörű szép protuberanciákat, és hatalmas napfoltcsoportot is láthattak a résztvevők.

 

Ebéd után ismét az iskolában folytatódott a küzdelem, és a sajtótájékoztatók előadása. A következő feladatban a Naprendszer bolygóit ismerték fel, és tették "tornasorba" a diákok. Természetesen a képen mindegyik objektum egyforma nagyságú volt. A legnehezebb és leglátványosabb feladatra legvégül került sor. Fényképekről kellett tudósokat, csillagászokat, mélyég-objektumokat, űreszközöket felismerniük a csapattagoknak, és mindegyikhez tartozott egy kérdés is.

A verseny során igen szoros küzdelem alakult ki. A budapesti Draco 545 csapat (felkészítő tanár: Kovács Tamás) mindössze 1 ponttal előzte meg a Jászberényből érkezett Pleiadok 777-t (felkészítő tanár: Fodor Antal). Az első helyezett nyereménye a Makszutov.hu felajánlásából 3 db lencsés távcső. A másodikak csillagásztábori részvételt nyertek Jászszentlászlóra. Harmadikként az Erdélyből érkezett Kékszesz 112 csapat (felkészítő tanár: Pál Kinga) végzett, akik az AstroTech felajánlásából 3 db binokulárt kaptak ajándékba.

A vetélkedőn változatos és nehéz csillagászati feladatok megoldásával bebizonyították a tanulók, hogy a csillagászat tudománya érdekes, és minden korosztály megtalálja benne a neki megfelelő szépséget.

Gratulálunk a csapatoknak!

 

 

Támogató:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium "Csillagászat a fejlődésért és a tehetségekért"

 

Ajánljuk...