A Magyarországról látható csillagos égbolt

Új áttekintő csillagtérképet jelentetett meg a Magyar Csillagászati Egyesület.

Régi adósságot törlesztünk az új térképpel (planiszférával), mely a hazánkból látható égboltot egyetlen térképlapon ábrázolja, a -40 fokos deklinációig. A fekete-fehér nyomású, 38×47 cm-es térkép határfényessége 5 magnitúdó, vagyis nem tüntet fel zavaróan sok csillagot, így a csillagképekkel csak most ismerkedő kezdő amatőrök is könnyen használhatják. A térkép feltünteti a csillagok nevét és Bayer-féle görög betűs jelölését, továbbá a csillagképek hivatalos határait. A fényesebb és nevezetesebb változócsillagokat és kettőscsillagokat szintén jelöli. A mélyég-objektumok közül csak a kezdők számára is könnyen, szabad szemmel is egyértelműen azonosítható objektumokat mutatja a térkép (kivételt képez az M57, mely könnyű égi helyzete folytán kapott „polgárjogot”). A térkép feltünteti a Tejutat is.

Részlet az új térképből. A csillagtérkép 355 mm átmérőjű korongon ábrázolja a hazánkból látható égboltot

Egyetlen oldalon nem lehet túl sok háttér-információt összezsúfolni, azonban természetesen helyet kapott egy csillagkép-táblázat (rövidítés, latin és magyar név, helyzetük a térképen) a szokásos rövidítések és jelölések magyarázata, továbbá egy rövid használati útmutató. Az egyszerű kivitelű, ám a gyakorlati munkában nagyon jól használható térkép Vizi Péter tagtársunk és a Geobook Hungary kiadó munkáját dicséri.

 

A Magyarországról látható csillagos égbolt c. térkép beszerezhető a Polaris Csillagvizsgálóban, ára 200 Ft (csak helyszíni vásárlással).

 

Ajánljuk...