Cygnidák 2006 meteormegfigyelő tábor

Ismét meteorészlelő táborba invitáljuk az érdeklődők 2006. augusztus 17-25. között (csütörtöktől következő péntekig). Fő céljaként az augusztus második felében jelentkező meteorrajok – közöttük a Cygnidák – alapos megfigyelése van kitűzve, de természetesen nagy örömmel látjuk a “csak” távcsövezni kívánókat is! (Rész-időszakra is.)

A tábor színhelye az ország egyik legszebb tájegysége, a Zselic “keleti csücske”: a Palé nevű hangulatos kisközség, illetve a fölötte található domboldal. Palé 2-3 km-re található Sásdtól (ahol a Budapest-Pécs közötti gyorsvonatok is megállnak), illetve 15 km-re Dombóvártól. Megközelíthető a Pécs-Kaposvár közötti autóbuszjárattal is. A tömegközlekedéssel érkezőket a szervezők szívesen segítik a táborhelyre jutás megkönnyítésében szállítással.

Palé és környékének látképe

Végignézve az ország fényszennyezés-viszonyait, bátran állíthatjuk, hogy a Zselic maradt az eddig még érintetlen területek egyike. Az előkészítő táborozások során más országrészekhez képest vaksötét egeket volt alkalmunk látni! Táborunk a másfél évtizeddel ezelőttig szokásos “nomád meteoros táborok” szellemiségével szerveződik: a táborhelyen mérsékelt a kiépített infrastruktúra – cserébe viszont a részvétel ingyenes! A házigazdák sülysápi amatőrcsillagász barátaink (SACSE); Palé önkormányzata a hely és egy kis közösségi helyiség biztosításával; a szervezésben pedig közreműködik a Magyar Csillagászati Egyesület Meteorészlelő Szakcsoportja.

A táborozásra kiszemelt terület, fölötte az észlelőréttel

A résztvevők alapvetően sátorozásra készüljenek egy lekaszált domboldalon. (A faluban működik egy panzió is, kívánság szerint – l. http://patatanya.tar.hu/) Kiépített 220 V-os áram nincs a helyszínen, szükség esetén hozzatok magatokkal akkumulátort. (Invertert biztosítani tudunk a 220 V előállítására.) Ivóvíz a faluból vételezhető, viszont a helyszínen nagyobb mennyiségű mosdóvízzel és fürdősátorral készülnek a szervezők. Bevásárlás, meleg étkezés a környékbeli településeken intézhető, de önkéntes önköltséges alapon készülünk közös főzőcskézésre is. A táborozás egyik fő célja a meteorészlelés – az ehhez szükséges segédanyagokat a helyszínen központilag biztosítjuk.

További részletes információk (odatalálási útmutató, térkép, fotók a helyszínről, vonat- és autóbusz-menetrend stb.) az alábbi oldalon: http://www.freeweb.hu/sacse/sacse.php?g=cyg2006

Szeretettel várnak minden érdeklődőt és állnak további információval rendelkezésre a szervezők:

– Fodor Antal (SACSE) – +36-30-442-5624 – fodorantal@monornet.hu
– Gyarmati László (MCSE-MMT) – +36-30-400-3274 – gyarmati@mcse.hu
– Tepliczky István (egy régi meteoros) – +36-20-922-5242 – tepi@mcse.hu

Ajánljuk...