Közvetítések a Polarisból

Jelen sorok írásának idején hangzik el a Polaris Csillagvizsgálóban az utolsó előadás  Dávid Gyula nagysikerű őszi előadássorozatából, melyet az internet segítségével tettünk elérhetővé a fővárostól messze lakó, más városokban elő amatőrcsillagászok számára is. Ennek kapcsán szeretnénk némi áttekintést adni a közvetítések technikai hátteréről.

A múlt év október 3-án kezdődött Őrült kozmológiák c. sorozat a kozmológia izgalmas kérdéseit boncolgatta, ill.  a kozmológia történetének őrültségnek tűnő, de később beigazolódó – vagy mégiscsak túl merésznek bizonyuló – ötleteit, furcsa gondolatait mutatta be 12 héten keresztül. Az előadóterem hétfőnként rendszeresen megtelt, az is előfordult, hogy az érdeklődők egy része be sem fért a terembe, az előadást kénytelenek voltak az előtérben tartózkodva végighallgatni. Már ekkor beigazolódott az internetes közvetítés létjogosultsága; hamar kialakult egy viszonylag állandó netes törzsközönség, 15-20 fő hallgatta az előadásokat, miközben az előadóterem továbbra is zsúfolásig megtelt hallgatókkal.

Az internetes közvetítést a Shoutcast rendszerével valósítottuk meg. Ez egy régóta ismert, és jól bevált netrádiós szerver, mely a rákapcsolódó hallgatóknak  mp3 formátumban küldi szét a hangot. Az előadás ábráit, melyek igen fontosak a hallottak megértése szempontjából, webkamera segítségével egy teljesen független rendszerben továbbítottuk, de ez a megoldás nem bizonyult a legszerencsésebbnek, a kép és a hang közötti pár perces időbeli elcsúszással nemigen tudtunk mit kezdeni…

A 2005. évi "DGy-sorozat" és a keddi klubnapok előadásainak, és más rendezvények közvetítését már fejlettebb módon oldottuk meg, a számítógépre firewire kapcsolaton keresztül csatlatkozó kamkorderrel, és tömörített videó-adatfolyam felküldésével – továbbra is a megszokott Shoutcast szerverre. Így a néző immáron a képpel szinkronban hallgathatja az adást, a csillagda netkap-csolatának  sávszélessége által lehetővé tett 10 képkocka/s sebesség, viszonylag erős, de még jó képminőséget adó tömörítés mellett. A kezdeti problémákat leküzdve, akadozásmentesen és – egy megfelelő plugin letöltésével és telepítésével – Internet Explorer és Mozilla böngészőkkel   is nézhető az "adás". Az adások rögzítésre kerültek, így aki lemaradt valamelyik előadásról, később  megnézheti azokat. Az archivált anyagokat hamarosan feltöltjük az MCSE szerverére, ahonnan elérhetők lesznek.

A pozitív visszajelzések alapján továbbra is folytatjuk a közvetítéseket, és szeretnénk másokat is biztatni erre, az egyes helyi csoportok előadásai sokkal szélesebb kört érdekelhetnek, mint a helyi amatőrcsillagász közösség, így az internetes közvetítésekkel jóval több érdeklődőhöz juthatunk el, mint eddig.

Dávid Gyula nagy sikerű előadásai ez év tavaszán szünetelnek, azonban a tervek szerint 2006 októberében indul következő, 24 részes sorozata "Az Univerzum története – a nagy bummtól az értelemig és tovább" címmel. A sorozatról a Meteor nyári, összevont számában adunk bővebb tájékoztatást.

Ajánljuk...