Tematikus Meteor-szám a napfogyatkozásról

A történelem igenis ismétli önmagát – a napfogyatkozások tekintetében ez már bizonyos… Március 29-én szakasztott olyan rossz időjárás köszöntött ránk, mint fél évvel ezelőtt, a 2005. október 3-i részleges napfogyatkozás idején. Talán még rosszabb is. Pedig a tavalyihoz hasonlóan nagy erőkkel készültünk, helyi csoportjaink, tagjaink és társszervezeteink ismét óriási lelkesedéssel vetették bele magukat  a munkába, amit az előre meghirdetett helyszínek sokasága is bizonyít. Az MCSE napfogyatkozás-szórólapját 3000 példányban juttattuk el a szervezőknek, és ismét készült napfogyatkozás-poszter.

A múlt évi fogyatkozáshoz hasonlóan a bemutató-helyszíneket hírportálunkon tettük közzé, itt voltak olvashatók a jelenséggel kapcsolatos legfontosabb információk is. A fogyatkozás óráiban, amint az lenni szokott, a www.mcse.hu és a hirek.csillagaszat.hu „bedugult" a rengeteg érdeklődő miatt. A fogyatkozásnak is köszönhető, hogy rekordszámú látogató kereste fel a két honlapot március folyamán.

Nagyon sokan panaszkodtak a borult időre, sok helyen az eső is esett, de így is több ezren láthatták a jelenséget szerte az országban. Paks, Dunaújváros, Vác, Szolnok borultat jelentett, akárcsak Kunszentmárton: „Hát ezt könnyen lebonyolítottuk! Kora délelőtt heves zivatarok vonultak át felettünk, égzengéssel kísérve. A fogyatkozás kezdetére az eső legalább elállt. Ha nem is túl vastag, de aránylag zárt felhőzet suhant az égen a komoly szélnek köszönhetően. Én a fogyó Napot egy felhőrésen át láttam kb. 1 percig. Ennyi volt a »csoda« nálunk." Kovács Károllyal valószínűleg sokan egyetértenek. De azért gondoljunk csak bele: az utóbbi évtizedben szinte minden fontos égi eseményt derült időben követhettük figyelemmel – előbb vagy utóbb, de most meglett a böjtje ennek a jó sorozatnak.

 

Voltak persze szerencsések is. Elsősorban a déli, délnyugati országrészben alakultak kedvezőbben az észlelési körülmények: például Barcson és Zalaegerszegen szinte zavartalanul figyelhették a történéseket az érdeklődők (elsősorban iskolások). Sikerrel jártak a bemutatások Szegeden és Miskolcon is.

 

 


Meteorral a világ körül: Horvai Ferenc a 2005/12. számot "olvasgatja" az MCSE (Máltai Csillagászati Egyesület…) által szervezett bemutatón. A jelenség Máltáról is részlegesként volt látható

 

 

Hírportálunkra folyamatosan töltöttük fel a beérkező felvételeket: egy helyszínről általában legfeljebb egy asztrofotót és egy életképet mutatunk itt be. Az asztrofotókon többnyire a komor felhőkön átderengő napsarló szomorkodik – sok fotós írta, hogy még napszűrő fóliára sem volt szükség. Az életképeken pedig többnyire didergő, bár vidám, bizakodó embereket látunk – némelyiken még az emberek árnyéka is felsejlik, mutatva, hogy itt-ott kisütött a Nap, azért valamit csak-csak láttunk a fogyatkozásból. A legérdekesebb képek talán a miskolci Androméda Csillagvizsgálóban készültek, ahol Braskó Sándor és Tuza Ferenc H-alfában örökítette meg a fogyatkozást. Egy-két sovány protuberancia is látható felvételeiken – észlelőinknek legalább nem kellett Törökországba utazniuk ahhoz, hogy protuberanciákat lássanak…

 

 


A részleges napfogyatkozás Miskolcról, az Androméda Csillagvizsgálóból (Braskó Sándor felvétele)

 

Mindeközben természetesen tartották a kapcsolatot a bemutatók és az észlelők egymással, elsősorban a Leonidák „mindenes" levelezőlista segítségével. Expedíciós barátaink sikeres megfigyeléseiről is innen értesülhettünk először – a lelkendező SMS-eket többen is tovább adták a listán.

Az expedícióknak köszönhetően nagyon sok kép és beszámoló érkezett szerte a világból – eddig 9 külhoni országból kaptunk anyagot. Ez a nagy szám a világba kirajzó honfitársainknak és külföldi barátainknak köszönhető, hiszen az „expedíciósok" zömmel Törökországban és Egyiptomban észleltek. A totalitást azonban Görögországban is lehetett látni, de még a távoli Grúziából is érkeztek felvételek, a jelenség ott is teljes volt. A napfogyatkozást részlegesként láthatták honfitársaink ill. barátaink az Arab Emírségekből, Máltáról, Németországból, Oroszországból és Romániából.

Tematikus szám a napfogyatkozásról: Meteor 2006/7-8.

 

A napfogyatkozás-expedíciók élményeit és az észlelési eredményeket a Meteor 2006/7-8-as, összevont tematikus számában tesszük közzé – a dupla terjedelem lehetőséget ad arra, hogy méltóképp megemlékezzünk a március 29-i teljes napfogyatkozásról. Az expedíciós beszámolókat Balaton László gyűjti a Meteor számára, az észlelési eredményeket pedig az okkultációs rovat vezetőjének, Szabó Sándornak kérjük elküldeni, legkésőbb május 5-ig. Köszönjük!

 

 


MCSE-nyomok a homokban: sokan észlelték a jelenséget a törökországi Side tengerpartjáról

Ajánljuk...