Észlelési élményem – eredményhirdetés

Egyesületünk harmadszor hirdette meg Észlelési élményem c. cikkpályázatát fiatal amatõrök számára. Az idei pályázati kiírásban semmilyen megkötés nem szerepelt, az egyetlen feltétel az volt, hogy saját megfigyelésekre, saját észlelési élményekre alapuljon a beküldött írás. Összesen nyolc pályamunkát kaptunk – sajnos nem mindenki vette figyelembe, hogy nem ismeretterjesztõ, hanem megfigyelésekrõl szóló munkákat várunk.

A bírálók végül a következõ döntést hozták: elsõ helyezett Németh Zoltán Észlelés a természet ölén c. cikke, második Zsoldos Ákos Észlelési élményem c. írása, a harmadik Szabó Ádám Észlelési élményeim c. munkája. Németh Zoltán és Zsoldos Ákos tábori részvételt nyert az MCSE ágasvári táborában (első helyezettünk 15 ezer Ft pénzjutalmat is elnyert), Szabó Ádám pedig könyvjutalmat kapott.

Németh Zoltán rajza az M15 jelű gömbhalmazról

Németh Zoltán egy nyári éjszaka észlelési élményeit összegezte. A távcsöves megfigyelés során egy sor ismert és kevésbé ismert mélyég-objektumot észlelt, közülük többről látómezőrajzot is készített. Megfigyeléseihez 28 cm-es Schmidt-Cassegrain-távcsövet használt.

Zsoldos Ákos a március 29-i teljes napfogyatkozás megfigyelése közben

Zsoldos Ákos a március 29-i teljes napfogyatkozást figyelte meg a törökországi Kemerből. A napfogyatkozás megfigyelését ismertette, fényképekkel illusztrálva az ritka csillagászati eseményt.

Szabó Ádám több éjszaka észlelési élményét összegezte cikkében. A téli és a tavaszi időszakban egyaránt végzett megfigyeléseket, a harmadik helyezést elsősorban mélyég-leírásaival érdemelte ki.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Ajánljuk...