Messier-akciók

Messier-hétvége Ágasváron 

Ágasváron fényszennyezéstől mentes környezetben kerül sor a tavaszi Messier-észlelőhétvégére. Ideális helyszínen, két újholdas éjszakán lehetőség nyílik a Messier-objektumok "végigészlelésére", de nem csak a mély ég szerelmeseit várjuk, hanem minden távcsövezni, észlelni vágyó tagtársunkat. Ágasváron egy 40 cm-es és egy 25 cm-es Dobson szerelésű Newton várja az észlelőket, de aki teheti, mindenképp hozzon saját távcsövet, binokulárt, a munkához szükséges térképeket (pl. Égabrosz)!


Az M 77 és az NGC 1055 galaxisok a Cet csillagképben
Éder Iván felvétele Ágasvárról, 300/1200, Canon EOS 350D, 2007.10.14-15.

Az észlelőhétéve időpontja 2008 április 4-6. A részvételi díj 8200 Ft, amely magában foglalja a szállást és az étkezést. Jelentkezési határidő március 7. Befizetési határidő március 14.
Közös indulás április 4-én a Stadionoktól a 16:45-kor induló busszal Mátraszentistvánig utazunk, innen egy egy órás séta után érkezünk Ágasvárra,

Jelentkezni és érdeklődni a nozomi@mcse.hu e-mail címen vagy a 06 (30)  281 8985 -ös telenfonszámon lehet.

Linkajánló:

 

I. Nyírségi Messier-maraton Bátorligeten

Ebben az évben útjára indítjuk az első Nyírségi Messier-maratont. Bátroliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20–30 m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak.

Információk a hétvégével kapcsolatban:

Az időpontot március 7–8–9-ben határoztuk meg, mivel a márciusi Messier-időpont még viszonylag hosszabb éjszakát garantál. 

Március 7. péntek: érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, hogy elcsíphessük az első Messier-ket is
Március 8. szombat: ébredés után, a nappali időszakban lehetőség szerint előadásokat szerveznénk, ez még egyelőre formálódó-félben van. Este újra kitelepülünk, és folytatjuk az észlelést.
Március 9. vasárnap: Tetszőleges időpontban hazautazás

Szállás: Aki ilyen tavaszi időben vállalja a sátorozást, annak a szállás ingyenes, aki nem, annak 1500-2000 Ft körüli áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal.

Étkezések: alapvetően önellátó, szombatom az ebéd bográcsgulyás. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére, a szombati ebédet pedig (csak az alapanyagok ellenértékére korlátozva a beugrót), bográcsozással oldanánk meg.

Észlelőhely: Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el! Bár egy igazi Messier-maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.

Aki szeretne eljönni, kérem, mihamarabb jelezze részvételi szándékát: Béres Gábor 30-5446361  gabonet@freemail.hu
 

Ajánljuk...