V. Bátorligeti Messier-maraton

Kedves Barátaim!

Ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont, immáron ötödik alkalommal! Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak.
A szombati színvonalas előadások pedig biztos vagyok benne, mindenki érdeklődését felkeltik!

Információk a hétvégével kapcsolatban:

A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen INGYENES!!!

Az időpont: március 15-18.
Mint bizonyára mindenki tudja, az ideális időpont a következő hétvége lenne, mivel azonban sajnos munkanap lesz a 24-e szombat, ezért kénytelenek voltunk az ideálishoz közeli időpontot választani a tökéletes helyett. A Hold így is túl lesz az utolsó negyeden, segítve ezzel a hajnalig nyúló észlelés lehetőségét, egyúttal alkalmat kínálva a ritkábban észlelt utolsó negyed alakzataira is. A másik fontos információ: a hétvége 4 napos lesz!!!

Program:

Március 15. csütörtök:
– érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 16. péntek:
-Délelőtt, illetve napközben rekreációs lehetőség Nyírbátorban a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben (http://www.sarkanyfurdo.hu/index.php), séta a Várostörténeti Sétányon.
– kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 17. szombat:
– 10:00-12:00: előadások:
10:00: Gyarmathy István: Csillagos égbolt parkok
10:25: Braskó Sándor: Hasznos „kütyük” az ég alatt
10:50: kávészünet
11:10: Zsámba István: A kezdő asztrofotós rémálmai
11:35: Bóna József: „Akit nem érdekel, hol van, nem tévedhet el…”: A csillagászat haszna a navigációban
– 12:30: ebéd
– 14:00-18:00: az észlelőrét homokdombjain a Kisvárda-Aranyosapáti Airfield Egyesület tagjainak modellező-bemutatója. Körülbelül 30 repülőgépmodell fog szerepelni a bemutatón, a teljesség igénye nélkül: habgépek, faépítésű elektromos repülők, valamint profi kategóriájú robbanómotoros repülőgépek.
– 18:00: kitelepülés az észlelőrétre, észlelés pirkadatig

március 18. vasárnap:
-részvételi lehetőség 11 órakor a görög katolikus Szent Liturgián.
-tetszőleges időpontban hazautazás

Szállás: 2 500.-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal, a tavaszi esetleges hidegre való tekintettel fűtéssel is. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is.
Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton közös ebédelési lehetőség. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére. Az ebéd előre láthatólag 800.-
Észlelőhely: Észlelés az ÉSZLELŐRÉTEN! (az őszi találkozótól eltérően a szálláson nem lehet észlelni). Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el!!! Bár egy igazi Messier maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.

Jelentkezni az itt töltendő éjszakák száma és az esetleges szombati étkezési szándék megjelölésével (e-mail), valamint a szállásdíj átutalásával lehet.

Számlaszám: Erste bank, 11600006-00000000-12670459 (A megjegyzés rovatba kérjük jelezni az éjszakák számát, esetlegesen az étkezést is.)

Béres Gábor 30-5446361 gabonet@freemail.hu

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ajánljuk...