Elérhető a Meteor archívuma

A Meteor hazánk egyetlen, immár 41 éve folyamatosan megjelenő, (amatőr)csillagászati folyóirata. Az 1971-ben indult lap régebbi számai igen nehezen hozzáférhetőek, ugyanakkor napjainkban is rendkívül érdekes információkat tartalmaznak amellett, hogy hiteles lenyomatát adják az adott időszak csillagászati ismereteinek, eseményeinek, amatőrtársaink munkájának, észleléseinek, mindennapi gondjainak és örömeinek.

20120901_meteor1971-1

A Meteor 1971/1-es, legelső számának címlapja

Mindezek miatt reméljük, hogy a Meteor digitális archívumát mindenki nagy örömmel lapozza majd fel, régi cikkek eredeti változatait olvasandó – amelyek megkereséséhez ajánljuk a Csillagászat Magyar Nyelvű Bibliográfiája oldalait.

Munkánk során elsődleges célunk az olvashatóság biztosítása volt, emellett a letöltött lapszámok természetesen nyomtathatóak is – a nyomtatási beállítások környékén kis ügyeskedéssel akár az eredetihez hasonló példányszámokat is előállíthatunk. Ugyanakkor tudomásul kellett vennünk néhány apróbb zavaró tényezőt is. Ilyen volt például, hogy néhány szám csupán bekötött kötetekből volt szkennelhető (ami érthető módon a kötésnél kissé rontja a minőséget), néhol a használt papír vékonysága miatt a túloldal “szellemképe” is látszik. Néhány fellelt példánynál kézzel írott bejegyzések, kiemelések is láthatók – mindezek azonban nem befolyásolják a cikkek olvashatóságát.

Reméljük, hogy minden amatőrtársunk örömmel fogja forgatni eme virtuális könyvtárat, amelyet a tervek szerint minden év elején, az adott évnél 5 évnél nem újabb Meteor-számokkal bővítünk majd.

 Az archívum a http://meteor.mcse.hu/regi_meteorok.html címen érhető el.

 

A több hónapos munkában való részvételért köszönet illeti a közreműködőket (névsorban): Hannák Juditot, Juhász Lászlót, Pete Gábort és Pércsy Kornélt.

Ajánljuk...