Globe at Night felmérés az Oroszlánnal

Az évek óta sikeresen működő nemzetközi égboltminőség felmérő akció ez évi utolsó szakaszához értünk. Sajnos a korábbi időszakokat súlyosan érintette a „négy hónapnyi” borultság, ami az év elejét jellemezte. A tél közben szinte nyárba fordult, a derült és enyhe esték kiváló alkalommal szolgálnak arra, hogy bepótoljuk a lemaradást, és ez alkalommal az Oroszlán csillagkép látható csillagai alapján megbecsüljük környezetünk fényszennyezettségét. Az elmúlt évek felméréseinek ez egyik fő tapasztalata, hogy kellő számú megfigyelés elvégzése esetén meglepően pontos adatokat gyűjtünk a fényszennyezettség állapotáról. A közelmúltban a szlovákiai Szomolányban (Smolenice) tartották ez első nemzetközi konferenciát ami kifejezetten a fényszennyezés tudományos, elméleti és mérési aspektusaival foglalkozott. Ott mutatták be azt a tanulmányt, ami kimutatta hogy a „Globe at Night” felmérések kiválóan egyeznek a műholdas megfigyelésekre alapozott mérésekre, feltéve, ha kellő számú észlelő szerepelt egy adott területről. Ezért is kérünk mindenkit, hogy minél nagyobb számban kapcsolódjunk be a felmérésbe!

A feladat rendkívül egyszerű: sötétedés (kb. 21 óra) után meg kell keresnünk az Oroszlán csillagképet az égbolton, és az adott helyről megfigyelhető látványt, az érzékelő csillagok számát kell összehasonlítanunk egy kép sorozattal, ami a mellékelt ábrán is látható. Hasonló ábrákat találunk ezen a helyen is: http://www.globeatnight.org/observe_magnitude.html

Fontos, hogy a megfigyeléshez olyan helyszínt válasszunk, ahol közvetlenül nem zavar, kápráztat egy helyi fényforrás, közvilágítási lámpa sem. Ha ez nem megy, feltétlenül takarjuk ki a fény irányát! Ha sötétebb helyen van lehetőségünk az égbolt megfigyelésére, feltétlenül hagyjunk kellő időt arra, hogy szemünk hozzászokjon az alacsony megvilágítási szinthez. Vidéki égbolt alatt ehhez akár félóra is szükséges! (A ráfordított időért a látvány kárpótol.) Szükségünk van még a hely pontos földrajzi koordinátájára (amit sok internetes térkép alapján, vagy akár egy okostelefon segítségével is megmondhatunk). Ha részben felhős az ég, akkor a fedettség arányát is fel kell jegyeznünk.

Ha a megfigyelésekkel elkészültünk, nincs más teendő, mint hogy a http://www.globeatnight.org/ illetve a http://www.globeatnight.org/webapp/ oldalon beküldjük a megfigyeléseinket.

Az adatlap kitöltéséhez itt adunk segítséget:

1. When did you make your observations?
Mikor végezted a megfigyelést- Itt kell megadni a dátumot és időpontot helyi időben. Belépéskor automatikusan az aktuális időpont jelenik meg. A formátum: Dátum (Observation Date) év/hó/nap formátumban. Időpont (Observation Time): 24 órás formátumban, pl: 20:37.

2. Where did you make your observations?
Hol végezted a megfigyelésed?- Itt kell megadni a megfigyelés helyét. Az itt lévő térképes alkalmazás a legegyszerűbb módja a hely azonosításának. A térkép feletti mezőbe beírva a település nevét, a „Map it” gombra kattintva rögtön megjelenik a helyi térkép. Itt pontosíthatjuk – utca szintre nagyítva a megfigyelés helyét. Ha ez a módszer nem működne, egyéb módszerekkel is meghatározható a koordináta. Ez utóbbi esetben a „use our conversion tool”konverziós eszköz segít az adatok bevitelével. A földrajzi szélességet és hosszúságot fok-perc-másodperc formátumban kell megadni. Ne feledkezzünk meg arról hogy a hazánknak megfelelő koordináták esetén az Észak (North) és Kelet (East) irányokat is megfelelően ki kell választanunk. Végül a „Calculate” (Számolj) gombot kell megnyomni és a „Close” fülre kattintva bezárni az ablakot. Ne felejtsük el kijelölni az országot (Country), Magyarországon a „Hungary” kiválasztásával a legördülő menüben.

3. How dark was the sky that night?
Milyen sötét volt az égbolt azon az éjszakán? – Itt kell kiválasztani a megfelelő magnitúdó térképet. A nagy kép alatti kis térképekre kattintgatva jelöljük ki úgy a megfelelő térképet, hogy a nagy ábra a megfigyelésünknek megfelelő legyen. Az azonosításban segít, hogy a tényleges földrajzi helyzetünknek megfelelően jelenik meg az égbolt képe.

4. What were sky conditions like that night?
Milyen volt az égbolt állapota azon az éjszakán?- Válasszuk ki a megfelelő ábrát, ami a felhőzöttséghez illeszkedik. Az ábrák egyértelműk, a feliratok: tiszta; az égbolt 1/4-e, az égbolt 1/2-e az égbolt több mint 1/2-e (felhős).

Az 5. pontot csak azoknak kell kitölteni, akik az Unihedron égboltminőségmérővel is meghatározták az égbolt fényességét

Ha minden rendben, a „Submit Data” (az adatok beküldése) gombbal juttathatjuk el megfigyelésünket az adatközpontba. Minden egyes megfigyelés esetén meg kell ismételnünk a fentieket!

A megfigyelések beküldése után rögtön lehetőségünk van a megfigyelésünk megtekintésére pl. a felajánlott Google térképen.

A megfigyelésekhez szép csillagos eget kívánunk mindenkinek!

Ajánljuk...