Kellemes karácsonyt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk tagjainknak és a csillagászat minden barátjának John Legend Under The Stars című dalával, melyben csillagok rezgései is hallhatók.

Csütörtökön este hatalmas gála keretében mutatja be új, karácsonyra készült dalát az amerikai világsztár énekes, John Legend. Akinek dalához a kaposvári csillagász, Kolláth Zoltán adott speciális űrhangokat.

Közel nyolcszázmillióan nézték meg eddig John Legend All of Me című klipjét a legnagyobb videómegosztón, a kaposvári Kolláth Zoltán azonban nem tartozott közéjük: valójában nem is hallott a sokszoros Grammy-díjas, egyik filmzenéjéért Oscar-díjjal is jutalmazott ohiói világsztárról. Csillagászként persze megbocsátható, hogy az aktuális slágerlisták helyett az égboltot tanulmányozza a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadója, aki munkájából adódóan kapcsolatban áll az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatallal, vagyis a NASA-val. Ám a közelmúltban nem a Kepler-űrtávcsővel kapcsolatban keresték meg a hivataltól, hanem hogy összehozzák John Legenddel.

– A készülő klipjéhez csillaghangokat keresett, ezért fordult a NASA-hoz – meséli Kolláth Zoltán, aki kedden indult New Yorkba, a Csillagok alatt című klip bemutatójára. – Ott aztán egy szakember engem ajánlott, így felvették velem a kapcsolatot.
A kaposvári csillagászról ugyanis szakmai körökben közismert, hosszú évek óta foglalkozik a bolygók hangjaival.
– Az űrben, ugye, a vákuum miatt nem terjed a hang, vagyis csend van – magyarázza –, a különféle égitestek viszont sci-fi-be illő hangokat produkálnak. Természetesen nem a Földön megszokott hangközökről és frekvenciákról van szó, hanem az emberi fül számára egészen vad hangzású frekvenciaarányokról. Ám akadnak közöttük egészen érdekesek, számítógéppel ki is lehet keverni ilyesféle hangokat, melyek, ha valamihez kötni akarom, talán leginkább a fák nyikorgásához hasonlítanak egy éjszakai erdőben, vagy egy teljesen félrehangolt hegedűre.

Az ilyesféle hangokból Kolláth Zoltán egész kis gyűjteménnyel rendelkezik, így tucatnyi effektet elküldött John Legendnek. Persze csak azután, hogy aláírta a titoktartási nyilatkozatot, ugyanis az ohiói énekes-zenész valódi karácsonyi meglepetésnek szánta új slágerét, főként, hogy speciális hanghatásokat is feldolgozott benne.
– Végül négy hangot választottak ki, s használtak fel – folytatja a kaposvári csillagász, aki azért megjegyzi, szakmailag természetesen nem túl értékes a feladata, ám annál izgalmasabb, ráadásul a New York-i bemutató óriási lehetőség, hogy kissé populárissá tegye egyik kutatási területét, a csillagok hangjait, no és a fényszennyezésre is fel tudja hívni a figyelmet. – Utóbbi ráadásul John Legendék célja is: a legnagyobb amerikai városban ugyanis komoly probléma a fényszennyezés, így egyfajta ajándékként egy show keretében az égboltot is odavarázsolják a gálára.

S hogy lesz-e folytatása a közös munkának? Kolláth Zoltán szerint nem elképzelhetetlen, ha a dal és a klip fogadtatása az előadó igényei és elvárásai szerint alakul, a későbbiek során is dolgoznak majd együtt.
– A jövő még képlékeny – jegyzi meg –, de akár megmaradhat a kapcsolat. Nem tudom, mit hoz a jövő, de két hónapja még azt sem tudtam elképzelni, hogy a világ első számú zenei magazinjában, a Rolling Stone-ban írnak rólam…

John Roger Stephens, aki legenda lett

Ha valakiről elmondható, kisgyerek korától világhírű énekesnek készültJohn Legendről elmondható. A 37 éves ohiói zenész-énekes alig múlt öt esztendős, amikor már zenei pályára készült, hétévesen zongorázni kezdett, majd a templomi gospel kórusban énekelt, s ugyan szülei kedvére téve egyetemet végzett, sohasem tett le róla, hogy a slágerlisták élén lássa nevét.
– Néztem Michael Jacksont a tévében, és elképzeltem, hogy én is meg tudom csinálni mindazt, amit ő – nyilatkozta első Grammy-díaj után, melyet még nyolc követett. Persze ehhez slágerek kellettek, olyanok, mint a 2013-as Love in The Future albumon megjelent All of Me, mely jelenleg közel nyolcszázmillió letöltésnél jár a YouTube-on.
Emellett olyan sztárokkal dolgozott-dolgozik együtt, mint Kanye West, Alicia Keys, Janet Jackson, Talib Kweli, Jay-Z, Britney Spears, Eve vagy a Black Eyed Peas, négy nagylemeze jelent meg, de írt filmzenéket, sőt a Szezám utcának is betétdalt.

Kolláth Zoltán

A tiszaigari kisfiú már általános iskolásként távcsövet barkácsolt, s a törökszentmiklósi gimnáziumban már csillagásznak készült. Az ELTE fizikus-matematika szakon harmadévben csillagászatra szakosodott, huszonöt esztendősen, 1986-ban diplomázott, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa lett, s 1990-ben ledoktorált. A kilencvenes évek közepét az University of Floridán töltötte, negyvenkét esztendősen lett az MTA doktora, egy évvel később pedig a Magyar Csillagászati Egyesület elnökének választották.
Somogyba, egészen pontosan Kaposvárra és Bárdudvarnokra a felesége révén került, s azonnal a Zselic elkötelezett hívévé vált, tudományos éjszakai túrákat vezet a környékbeli erdőkben, melyek oly népszerűek, hogy részvételi korlátot kellett bevezetni. Amúgy elsősorban elméleti kérdésekkel foglalkozik, így az internetnek köszönhetően akárhol tud dolgozni – heti két napot így is a fővárosban, az Akadémia csillagászati kutatóintézetében tölt. Egyik kutatási területe a csillagok hangjai, a Kepler-űrtávcsővel sikerült megfigyelnie bizonyos frekvenciamozgásokat, melyeket az elefántok hangjában is ki lehet mutatni.

Forrás: www.sonline.hu

Ajánljuk...